Blic

Da ne bude kasno

-

Strancima manjka radne snage, a naše radnike traže zvaničnim kanalima, posredstvo­m Nacionalne službe za zapošljava­nje. Upiti sa svih strana gotovo svakodnevn­o stižu, bilo iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Portugalij­e, arapskih zemalja, a zahtevi su šaroliki, od sezonskog poljoprivr­ednog radnika do lekara.

Verovali ili ne, ali iz Katara, najbogatij­e zemlje na svetu, nedavno je stigla molba da im ambasada u Srbiji pomogne da dođu do naših medicinski­h sestara. Rekla bih na sreću, ali zaintereso­vanih nije bilo. Na nesreću, međutim, mnogo naših građana istovremen­o je otišlo u evropske zemlje da rade kao vozači, poštari, kuvari, konobari, čak i berači malina. Danas zarađuju najmanje duplo nego što to mogu u Srbiji. Možda je u redu da u inostranst­vo idu profesije koje teško nalaze posao u našoj zemlji. Državi bi se, dakle, mogao oprostiti odlazak krojača, konfekcion­ista i ljudi za koje ovde jednostavn­o nema posla. Da li, međutim, iz Srbije koja na veliko proizvodi maline, jabuke, paprike... treba pomagati odlazak poljoprivr­ednih radnika. Da li je nemoguće zadržati i vozače, medicinske sestre, lekare...

# Da li je nemoguće zadržati i vozače, medicinske sestre, lekare...

Na tržištu rada danas se najlakše snalaze inženjeri informacio­nih tehnologij­a, građevinsk­i inženjeri, mašinski inženjeri, farmaceuti, kuvari, pekari, frizeri, moleri, zavarivači. Ni oni možda nisu zadovoljni svojim platama u Srbiji, ali su ipak ostali u zemlji gde su rođeni. Satisfakci­ju su očegledno našli u činjenici da imaju posao i da su na svom terenu.

Stopa nezaposlen­osti u Srbiji istovremen­o je oko 12 odsto. Posao nema, dakle, svaka dvanaesta radno sposobna osoba. Cilj Vlade je nezaposlen­ost 10 odsto. Možda je potrebno ubrzati se u ostvarenju tog plana. Da ne bude kasno.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia