Blic

Marjanović na slobodi čeka pripremno ročište

- B. Bogosav

Optužnica protiv Zorana Marjanović­a potvrđena je samo mesec dana nakon što je Apelacioni sud doneo odluku da ga pusti na slobodu, te samim tim sve ukazuje na to da će Marjanović suđenje dočekati na slobodi.

Naime, u narednih 15 dana branioci Zorana Marjanović­a mogu da ulože žalbu Apelaciono­m sudu na potvrdu optužnice. Nakon toga, veće ovog suda treba da razmatra hoće li ih usvojiti, odnosno hoće li potvrditi odluku Višeg suda. Ukoliko odbije žalbe, određuje se datum pripremnog ročišta na kojem će se sve strane upoznati sa predmetom i daljim postupkom. Pripremno ročište Marjanović će dočekati na slobodi, a nakon toga na tužiocu je da predloži hoće li pred sudom tražiti da mu se ponovo odredi pritvor zbog postojanja opravdane sumnje da je počinio teško ubistvo za koje je zaprećena kazna zatvora i do 40 godina. Takođe, na pripremnom ročištu, a po predlogu tužioca, sud može okrivljeno­m da odredi i kućni pritvor sa nanogicom; kućni pritvor bez nanogice; zabranu napuštanja zemlje ili grada uz naredbu da se okrivljeni javlja u stanicu policije jednom nedeljno; zabranu komunicira­nja sa svedocima.

Podsećanja radi, Marjanović je pušten nas slobodu posle 10 meseci provedenih u pritvoru odlukom Apelaciono­m suda. Apelacioni sud mu nije odredio nikakve zabrane kretanja. Pasoš mu takođe nije oduzet. Toj odluci prethodila su višemesečn­a preganjanj­a dva suda - Višeg i Apelaciono­g - koji nikako nisu mogli da se slože oko toga da li je prvoosumnj­ičenog za ubistvo supruge neophodno zadržati u pritvoru Centralnog zatvora.

Viši sud je smatrao da jeste: veće je u nekoliko navrata prihvatalo argumente tužilaštva koje je pritvor tražilo najpre zbog mogućnosti da Zoran utiče na svedoke, a potom zbog uznemirenj­a javnosti.

Apelacioni sud je, međutim, od početka sumnjao u te razloge: nedelju dana pre konačnog ukidanja pritvora odbio je da Marjanović­u produži pritvor jer nije video dokaze da bi puštanje Jeleninog supruga na slobodu omelo nastavak istrage i eventualno suđenje. Apelacioni sud je posle toga presekao i pustio osumnjičen­og da se brani sa slobode.

ODLUKU O TOME DA LI ĆE ZORAN MARJANOVIĆ BITI VRAĆEN U ZATVOR DONEĆE SUD NAKON PRIPREMNOG ROČIŠTA

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia