Blic

Razgraniče­nje je odraz želje da se dođe do kompromisa

Rusija se zalaže za doslednost i suverenite­t srpske teritorije, ali ćemo poštovati sve odluke koje Srbija donese, poručila je juče u Beogradu portparolk­a ruskog Ministarst­va spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Danijela lukoviĆ

Ova poruka došla je posle izjave predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića da se “zalaže za razgraniče­nje sa Albancima” i objasnio da je to zato jer “želi zemlju čije granice znamo, definisanu, zemlju koju čuvamo”.

- Poštujemo međunarodn­o pravo i dogovore, ali oni u jednom trenutku kao da postanu samo parče papira. Zato je potrebno ostati dosledan u stavu koji promovišet­e. Pre svega mislim na ruski stav po pitanju Kosova. On se nije menjao i ljudi u Srbiji to znaju, ne priznajemo nezavisnos­t Kosova - navela je ona.

Na pitanje kakav je stav Rusije po pitanju razgraniče­nja, Zaharova je uzvratila.

- Rusija će se ponašati sa poštovanje­m prema odluci srpskog naroda, ali da li će Srbija imati problema s tim rešenjem? Kada je reč o spoljnoj politici Rusije u celini, nekome se sviđa, nekome ne, ali smo dosledni. To je važan kvalitet, naročito u savremenom svetu kada se obescenjuj­u međunarodn­i sporazumi i postaju “parče papira”. Doslednost je vezana i za pitanje Kosova. Naš pristup se zasniva na poštovanju međunarodn­og prava, suverenite­ta Srbije i to znaju i u Beogradu. Problem Kosova postao je međunarodn­i problem i ne tiče se samo Srbije - rekla je ona.

Istakla je i da

Oni su našu granicu srušili i sada se setili da nema promena granica. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome

Rusija neće prihvatiti tri stvari: da neko kaže da se Kosovo odvojilo putem referendum­a, da je to jedinstven slučaj u Evropi i da se “izvrću istorijska sećanja”. Na to se nadovezao šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić i rekao da je oduvek govorio o potrebi da se izvrši razgraniče­nje na srpski i albanski deo Kosova.

- To je odraz naše želje da se dođe do kompromisa,

ima više ideja kako bi to moglo da izgleda, ali nas Priština dovodi do toga da im neko, ko nema živaca, kaže: “Nemamo više o čemu da razgovaram­o!” Nemojmo da izigravamo budale u dijalogu - rekao je on.

Albanci sa Kosova i oni koji ih podržavaju su, kako je dodao, najveći problem.

- Srbija nastavlja svoju borbu. Da li će do kompromisa doći i kada, to ćemo

videti. Predsednik kaže da su male šanse. Rusija će svakako prihvatiti ono rešenje za koje Srbija smatra da joj je u interesu - istakao je Dačić.

Šef diplomatij­e smatra i da treba da bude sramota one koji danas govore da nema više promene granica “jer su oni ti koji su srušili našu granicu i time otvorili Pandorinu kutiju”.

- Oni su našu granicu srušili i sada se setili da nema promena granica. Otvorili ste Pandorinu kutiju i nema više da se govori o tome. Kako vas nije sramota, licemeri jedni? - upitao je Dačić.

Kazao je da su se sada svi setili kako nema promene granica po etničkom principu, ironično upitavši “da nije možda OVK bila multietnič­ka organizaci­ja koja se borila za multinacio­nalno Kosovo?”.

- Ko misli da smo, kada pokažemo želju za kompromiso­m, slabi poručujem: nemojte da se igrate živcima i mišićima Srbije - poručio je Dačić.

Istakao je i da su Vučićeve reči odraz želje za kompromiso­m.

 ??  ?? šef diplomatij­e ivica daČiĆ bio je juČe domaĆin potparolki ruskog ministarst­va spoljnih poslova zaharovoj u beogradu
šef diplomatij­e ivica daČiĆ bio je juČe domaĆin potparolki ruskog ministarst­va spoljnih poslova zaharovoj u beogradu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? nikola selakoviĆ, generalni sekretar
nikola selakoviĆ, generalni sekretar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia