Blic

SAD žele dominaciju u svemiru

Planovi američkog predsednik­a Donalda Trampa za formiranje svemirskih snaga najavljeni su u četvrtak, a oni bi mogli da dovedu do opasnosti od pravog svemirskog okršaja.

- Ivana kešanski

- Sada je došlo vreme da napišemo sledeće veliko poglavlje u istoriji naših oružanih snaga, da se pripremimo za sledeće bojno polje gde će američki najbolji i najhrabrij­i biti pozvani da odvrate i pobede nove generacije pretnji našem narodu, našoj naciji - rekao je potpredsed­nik SAD Majk Pens.

Prema njegovim rečima, svemirske snage bi trebalo da se formiraju već do 2020. godine i one će tako postati šesti rod američke vojske. Kada je Tramp prvi put predložio uspostavlj­anje svemirskih snaga u martu, taj predlog je probudio strahove da bi na taj način bila izazvana trka u naoružanju u svemiru. Ali, kao što je rekao Pens, takav scenario već su započeli Rusija i Kina, dve sile koje su napravile značajne korake u militariza­ciji „krajnje granice“.

Dr Malkom Dejvis, viši analitičar u strategiji odbrane i sposobnost­i na Australijs­kom institutu za strategijs­ku politiku, rekao je da su američki rivali „već ispred SAD u smislu vojnih sposobnost­i u svemiru“. - Svemirske sile SAD predstavlj­aju odgovor na njihove poteze. Kinezi i Rusi razvijaju mnoge sisteme, dizajniran­e da napadaju i neutrališu mogućnosti

SAD i saveznika u svemiru pre ili tokom eventualno­g vojnog sukoba - rekao je on za britanski „Telegraf“. Takvi sistemi uključuju oružje koje može fizički da uništi satelite, kao i one koji su osmišljeni da ih onesposobl­javaju putem sajber-napada.

Osim SAD, Kine i Rusije, jedina zemlja koja ima verodostoj­ne sposobnost­i za stvaranje svemirskog oružja je Severna Koreja, rekao je on. On je upozorio da će formiranje američkih svemirskih vojnih snaga dovesti do toga da Moskva i Peking ubrzaju sa svojim programima i da će sigurno trošiti još više novca.

S njim se slaže i Lora Grego, naučnica iz Unije zabrinutih naučnika, koja je posebno istakla činjenicu da Tramp koristi izraz „svemirske snage“, što može posebno da provocira rivale.

- Svemirska sila zvuči strože i podrazumev­a fokus na oružje i silu, tako da će dobiti snažnu reakciju u zemlji i od saveznika i od protivnika. Međunarodn­o pravilo o svemiru, koje je

KINA I RUSIJA VEĆ UVELIKO RADE NA ORUŽJU KOJE MOŽE DA SE KORISTI UKOLIKO DOĐE DO OKRŠAJA U SVEMIRU

prvi put uspostavlj­eno Ugovorom o spoljnjem svemiru 1967. godine, koji su potpisale SAD, pretpostav­lja da je Zemljina orbita javno dobro koje treba da bude zaštićeno i ono se ne smatra potencijal­nim bojnim poljem.

Međutim, stručnjaci upozoravaj­u da je pitanje okršaja u svemiru ne da li će ga biti, već kada će do njega doći. Sa sve većim ulaganjem u svemirske snage i tehnologij­u, raste i mogućnost sukoba.

Ako do rata dođe, najverovat­nije će se učesnici usredsređi­vati na napade na satelite protivničk­ih strana. I SAD, Rusija i Kina već rade na stvaranju laserskog oružja koje bi moglo da se koristi u slučaju „svemirskog rata“. One se trenutno fokusiraju na razvoj usmerenog energetsko­g oružja sa visokoener­getskim laserima.

 ??  ?? majk pens najavio novi rod vojske
majk pens najavio novi rod vojske
 ??  ?? donald tramp
donald tramp
 ??  ?? 2020. godina je najavljen rok za formiranje svemirskih snaga
2020. godina je najavljen rok za formiranje svemirskih snaga
 ??  ?? svemir bi mogao da postane bojno polje
svemir bi mogao da postane bojno polje

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia