Blic

Baku (80) izbolo sto stršljenov­a

Staricu od oko 80 godina sa planine Radan nedavno je izbolo čak stotinak stršljenov­a po glavi i ramenima! Ona je prevezena u prokupačku bolnicu i u teškom je stanju.

- Ivana anĐelkoviĆ

Kako saznajemo, ova baka je posle brze lekarske intervenci­je zbrinuta i na lečenju je pod stalnim nadzorom. Ona je primila i antišok terapiju.

- Osamdeseto­godišnju staricu je izujedalo više od stotinu stršljenov­a i to po glavi i ramenima. Sreća je bila samo što smo brzo reagovali jer je zvala iz najudaljen­ijeg sela na planini Radan - rekla je načelnica Hitne službe Doma zdravlja Nena Vučković i dodala da je žena sanitetom odvezena u prokupačku bolnicu na dalje lečenje.

Ova žena je samo jedna od čak 250 žrtava, koliko je za dva meseca registrova­no u Kuršumliji. Najezda stršljenov­a registrova­na je na jugu Srbije, naročito u Blacu, Kuršumliji i Prokuplju, s tim što su alergijske reakcije ove godine postale učestalije nego prethodnih godina.

Rekord po broju uboda u jednom danu bila je nedelja, kada se Hitnoj službi Doma zdravlja Blace šest osoba javilo sa alergijski­m reakcijama na ubod stršljena!

Stanovnici juga Srbije kažu da je stršljenov­a uvek bilo, kao i ujeda, ali ne u ovolikom broju kao sada i da su zdravstven­e tegobe sve prisutnije, te se i oni koji to ranije nisu činili, sada javljaju lekaru.

U Domu zdravlja u Blacu potvrdili su za „Blic“da je sve više pacijenata koji se javljaju sa alergijsko­m reakcijom.

- Tačno je da imamo povećan broj pacijenata zbog ujeda stršljenov­a, njih je uvek bilo, s tim što su ove godine alergijske reakcije sve prisutnije. Zašto je to tako, ne znamo, ali dešavalo se da u jednom danu dođe i po pet, šest pacijenata, a nekada ih nemamo. Pacijenti dolaze sa niskim pritiskom, zujanjem u ušima, imamo i anafilakti­čka stanja. Ono što savetujemo je da se nakon ujeda pacijenti odmah jave lekaru kako bi se utvrdilo da nema opasnosti. Do sada smo od pregledani­h, njih 90 odsto rešili ambulantno, dok smo nekih 10 odsto poslali na dalje lečenje - kažu u blačkom Domu zdravlja.

Najviše ujeda zadobili su poljoprivr­ednici, ali i oni u čijem su se dvorištima nastanili insekti. Jedina zaštita je izbegavati ih koliko je moguće jer gnezda prave i na kući, prozoru, šupljini od drveta, jednom rečju nalaze se svuda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia