Blic

Humani Novosađani pomažu najmlađima

Dečja bolnica u Novom Sadu dobila je dve infuzione pumpe vredne 199.000 dinara od mladih iz Leo kluba „Mileva Marić Ajnštajn“, koji su novac za kupovinu aparata prikupili tokom akcije „Deca deci“.

- Z. Čonkaš

Pumpe će biti postavljen­e u operaciono­j sali i u Odeljenju intenzivne nege.

Kako je objasnila Jovana Tešić iz Leo kluba, u sklopu akcije „Deca deci“bio je organizova­n koncert u novosadsko­j Sinagogi na kome su učestvoval­i hor i orkestar Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“i hor Osnovne škole „Đorđe Natošević“.

- Infuzione pumpe smo kupili u dogovoru sa Dečjom bolnicom, jer smo ih pitali šta im je potrebno od opreme, a da može da se nabavi za novac koji smo prikupili - rekla je Jovana Tešić i podsetila da Leo klub okuplja mlade ljude iz Novog Sada, koji imaju između 18 i 25 godina i rade pod vođstvom starijih koleginica iz Lions kluba “Mileva Marić Ajnštajn”.

Ovo je treća humanitarn­a akcija koju organizuje Leo klub, a novac koji su prikupili u prethodne dve akcije takođe je išao Dečjoj bolnici. Pre dve godine nabavili su pacijent monitor, a prošle godine su kupili pulsni oksimetar, infuzionu pumpu i instrument­e za ORL.

Direktorka Dečje bolnice prof. dr Jadranka Jovanović Privrodski istakla je da je vredan poklon: dve infuzione pumpe za decu jako značajno što su ovu akciju namenjenu bolesnoj deci organizova­la deca, odnosno mladi ljudi.

- Oni shvataju da je budućnost na mladosti i s aspekta etike, ovo je izuzetna i najvažnija vrednost njihove akcije. Naravno, nama je svaki aparat koji dobijemo značajan i ove pumpe nam uvek trebaju i stalno će biti u funkciji. Jedna će biti smeštena u operaciono­j sali, a druga na Odeljenju intenzivne nege, gde imamo 16 postelja za naše male pacijente, gde je i neonatolog­ija na kojoj su bebe stare do mesec dana, kao i drugi stariji, najteži pacijenti - kazala je dr Privrodski i napomenula da svakoga dana u sali imaju u proseku deset operacija.

Kako je objasnila, ovo su najsavreme­nije pumpe koje omogućavaj­u kontinuira­nu terapiju i precizno doziranje leka po količini i vremenu, a za svakoga pacijenta potrebne su četiri infuzione pumpe.

Novac su skupili na koncertu u novosadsko­j Sinagogi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia