Blic

Sramota je da najstariji festival u Srbiji dobija najmanje od države

Vladan Živković, umetnički direktor festivala, rekao je na konferenci­ji za medije da je Ministarst­vo kulture izdvojilo 4,1 milion dinara.

- I. Anđelković

- Ne želim da poredim, ali na neki način moram: kada je Kustendorf u pitanju, tu se 40 miliona odmah daje bez problema, kada je Palić u pitanju, 15 miliona odmah bez problema, dok najstariji festival u Srbiji, drugi u bivšoj Jugoslavij­i, dobija samo 4,1 milion. To je sramota za Ministarst­vo kulture - dodao je Živković.

On je pojasnio da od 4,1 milion 900.000 dinara odlazi na nagradu “Pavle Vuisić”, te da Grad Niš daje 18 miliona dinara, a da je od sopstvenih prihoda festivala izdvojeno 1,2 miliona. Nagradni fond je 350.000 dinara za Gran pri i miloš bikoviĆ i miodrag radonjiĆ u filmu „južni vetar“ po 280.000 dinara za “Cara Konstantin­a” i “Caricu Teodoru” (za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu).

Na 53. Filmskim susretima u Nišu (25-31.8) biće prikazano 15 filmova, od kojih će se 12 naći u takmičarsk­oj konkurenci­ji. Festival otvara “Južni vetar” Miloša Avramovića, nakon čega će biti prikazane “Granice, kiše” čiju režiju potpisuju Nikola Mijović i Vlastimir Sudar. U takmičarsk­om programu još su i ostvarenja “Meso” Saše Hajduković­a, “Zlogonje” Raška Miljkovića, “Izgrednici” Dejana Zečevića, “Prokleti pas” Dragana Pešikana, “Patuljci sa naslovnih strana” Milorada Milinković­a, “O bubicama i herojima” Petra Pašića, “Žaba” Elmira Jukića i “Comic sans” Nevija Marasovića. Organizato­ri su potvrdili dolazak Dragana Bjelogrlić­a, Miloša Bikovića, Gordana Kičića, Emira Hadžihafiz­begovića, Gorana Bogdana, dok je pre dva dana poslato 120 poziva glumcima i rediteljim­a. Poziv je, kažu organizato­ri, upućen i Stoji, porno-glumici srpsko-američkog porekla.

U okviru zvaničnog programa biće prikazana i dva kratkometr­ažna filma “In memoriam”, posvećena preminulim velikanima srpskog glumišta Ljubiši Samardžiću i Nebojši Glogovcu, tokom čijih projekcija je predviđeno paljenje sveća. Na okruglom stolu posvećenom Nebojši Glogovcu učestvovać­e kolege i reditelji koji su sarađivali sa njim, a biće održana i promocija monografij­e o Bati Živojinovi­ću.

Na zatvaranju, van takmičarsk­og programa, biće prikazane dve epizode nove serije “Koreni”, rađene po romanu Dobrice Ćosića, kao i dokumentar­ni filmovi “Život i mjuzikl” o glumcu Desimiru Stanojević­u i “Neprilagođ­eni filmski grof” o režiseru Milu Đukanoviću.

Kompleti karata po ceni od 2.000 dinara u prodaji su od utorka, dok će cena karte za jedno veče iznositi 400 dinara i biće u prodaji od 25. avgusta.

 ??  ??
 ??  ?? vladan živkoviĆ, selektor i umetniČki direktor
vladan živkoviĆ, selektor i umetniČki direktor
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia