Blic

Zvezda u plej-of mora bez navijača

Naredne dve utakmice u Evropi crveno-beli će igrati bez pomoći navijača na svom terenu i platiće 72.000 evra u kasu UEFA. Samo na drugi meč srpski šampion ima pravo žalbe.

- Predrag ĐukanoviĆ

UEFA je bila nemilosrdn­a. Crvena zvezda je bila pod uslovnom kaznom i samo se čekala mala greška da se sankcije aktiviraju. Zbog rasističko­g skandiranj­a navijača na meču sa Suduvom, ali i zbog toga što su prolazi na stepenicam­a bili blokirani, srpski prvak će u plej-of, kada budu domaćini, u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, morati bez pomoći navijača. Evropska fudbalska federacija je zaključala „Marakanu“ne samo u poslednjoj evropskoj rundi već i u prvom kolu takmičenja po grupama, ukoliko se crveno-beli, naravno,

plasiraju.

Uz to, klub će morati da plati još 72.000 evra kaznu, a pravo žalbe ima samo na drugi duel.

Revanš susret trećeg kola kvalifikac­ija za Ligu šampiona između Zvezde i Spartaka iz Trnave igra se u utorak do 20.45 u Slovačkoj, a prvi meč na našem najvećem stadionu okončan je bez pobednika - 1:1.

Ukoliko Zvezda eliminiše Trnavu, prvi meč plej-ofa Lige šampiona na programu je 21./22. avgusta, dok će se revanš meč igrati u terminu 28./29. istog meseca.

Zvezda je u prošlosti već kažnjavana zbog člana 14, koji UEFA podvodi pod rasizam, zbog ponašanja navijača na utakmicama iz prethodne sezone.

Ono što je bila otežavajuć­a okolnost jeste to što se već nalaze pod uslovnom suspenzijo­m i svaki prekršaj ima dodatnu težinu.

Upravo iz ovog razloga, uopšte nije iznenađenj­e što je UEFA zatvorila „Marakanu“pred naredni meč na međunarodn­oj sceni. To je ujedno i najgora kazna (ne računajući izbacivanj­e iz Evrope), dok

je mala nada bila da će se zatvoriti samo severna tribina gde su najvatreni­ji navijači ili bar dve tribine (sever i jug).

Ukoliko prođe Trnavu, Zvezdu čeka duel za plejof Lige šampiona najverovat­nije s austrijski­m Salcburgom, koji je u prvom meču trećeg kola kvalifikac­ija pobedio makedonsku Škendiju 3:0.

S druge strane, ukoliko se dogodi da naš prvak bude ispao iz kvalifikac­ija za elitno evropsko takmičenje, rival u plej-ofu za Ligu Evrope biće mu ljubljansk­a Olčimpija. Slovenački šampion je u prvom meču trećeg kola kvalifikac­ija savladao na svom terenu Helsinki takođe sa 3:0, pa je teško očekivati da će Finci u revanšu nadoknadit­i veliki minus.

Inače, Zvezdu u nedelju od 19 časova na „Marakani“čeka meč četvrtog kola Superlige protiv Spartaka, koji takođe igra u Evropi, i to u Danskoj, ali u četvrtak. Subotičani su u prvom meču trećeg kola kvalifikac­ija za Ligu Evrope poraženi upravo u Ljutice Bogdana od Brondbija 0:2.

 ??  ?? ne mogu da pomognu voljenom klubu: navijaČi zvezde kažnjeni: fudbaleri zvezde
ne mogu da pomognu voljenom klubu: navijaČi zvezde kažnjeni: fudbaleri zvezde
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia