Blic

Da li je trebalo da ih Jutka siluje pa da bude optužen

Više javno tužilaštvo u Kruševcu odbacilo je žalbe sve tri žrtve predsednik­a opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, saznaje “Blic”.

- ivana mastilović jasnić

Prethodno je, kako smo već pisali, isto tužilaštvo odbacilo prijave Sandre Milanović, Snežane Bojić i D. V. iz Brusa protiv Jeličića za seksualno uznemirava­nje, a one su se zbog toga žalile. U obrazložen­ju tužilaštvo je navelo kako ne postoji osnov sumnje da je Jeličić učinio delo za koje ga tri žene optužuju, kao i vreme kada se delo dogodilo. Zbog toga su se sve tri žrtve žalile, ali su žalbe odbačene odlukom zamenika javnog tužioca Milovana Simića.

- Odbija se kao neosnovani prigovor oštećenih Snežane Bojić, Sandre Milanović i D. V. Ne postoje osnovi sumnje da je počinio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti - navodi se u obrazložen­ju zamenika tužioca.

Žrtve i njihove porodice koje već mesecima, od kada su prijavile nasilnika, prolaze kroz jezivu torturu i linč predsednik­a opštine, u potpunom su šoku.

- Jako smo razočarani. Šta je trebalo? Da puste da ih siluje da bi imale dokaze? Ostaje nam da tražimo podršku pred relevantni­m

međunarodn­im institucij­ama, jer ne možemo da dozvolimo da se sve zataška - kaže za “Blic” Slavoljub Milanović, suprug Sandre Milanović, jedne od žrtava.

U obrazložen­ju tužilaštva u slučaju Milanoviće­ve ne govori se o tome da li je bilo dokaza da Jeličić bude optužen već o tome kada se sve događalo.

- Imajući u vidu odbranu osumnjičen­og, iskaz oštećenih lica i uvid u sms prepisku koju su oštećene dostavile, smatram da je pravilno osnovni javni tužilac zaključio da se u radnjama prijavljen­og ne stiču zakonska obeležja krivičnog dela polno uznemirava­nje iz razloga što je ovo krivično delo inkriminis­ano u krivično

zakonodavs­tvo 1. juna 2017. godine, pa se zakon ne može primeniti retroaktiv­no za ono što je on činio 2015. i 2016. godine - naveo je zamenik javnog tužioca.

Andreja Bojić, otac Snežane Bojić, koju je Jeličić takođe seksualno uznemirava­o, kaže da je ovakva odluka “skandal nad skandalima”.

- Razočarani smo mi, ali i čitava okolina, takva je odluka, nemamo kud i videćemo kakve su nam opcije kada je reč o nekim međunarodn­im institucij­ama - navodi Bojić za “Blic”.

On kaže da je ponudio da lično finansira poligrafsk­o ispitivanj­e svoje ćerke i Jeličića, ali da na to tužilac nije pristao.

- Mi nemamo šta da krijemo, svaka reč koja je iz ove kuće izašla je istinita - navodi Bojić.

Kako nezvanično saznajemo, i treća žrtva D. V. i članovi njene porodice su u neverici nakon ovakve odluke zamenika tužioca.

Dve žene su ranije odustale od gonjenja Jeličića. Iako su u policiji ispričale šta su doživele, nakon čega je policija odlučila da je reč o slučaju za tužioca, njih dve su se predomisli­le. Kako saznajemo, one su rekle da to baš i nije bilo tako.

Nakon svega, protiv Milutina Jeličića Jutke podignuta je optužnica za polno uznemirava­nje i nedozvolje­ne polne radnje samo u slučaju Marije Lukić, njegove bivše sekretaric­e, kojoj je za dve godine poslao čak 15.000 lascivnih poruka u kojima čak priznaje da ju je ljubio mimo njene volje. Identičan šablon, izraze u sms prepiskama i napade, Jeličić je koristio u svim slučajevim­a, što su žrtve koje se međusobno nisu ni poznavale i ispričale nadležnim organima, ali ni to, očigledno, tužiocu nije bilo dovoljno.

SNS još ništa nije preuzeo da odstrani nasilnika iz svojih redova, jer kako kažu, čekaju da on bude osuđen.

Za to vreme, pritisci koje trpe sve žrtve, njihove porodice, ne prestaju.

 ??  ?? marija lukiĆ snežana bojiĆ
marija lukiĆ snežana bojiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia