Blic

Odbrana od branitelja

- MIRJANA ČVORIĆ GUBELIĆ, novinarka

Hrvatski „branitelji“nastavili su da „brane“hrvatski narod i u miru, i to, verovali ili ne, ovoga puta od srpskih muzičara. Bilo je dovoljno da izraze negodovanj­e, pa da koncert Bajage i “Instruktor­a”, planiran za 3. septembar u Karlovcu, bude otkazan. Šta li je to po mišljenju “braniteljs­ke udruge” tako zastrašuju­će u pesmama srpskih rokera što se ne bi smelo pevati na hrvatskom tlu, ili je milenijums­ko prijateljs­tvo ponovo kapitulira­lo pod vekovnom mržnjom?

I što bi Bajaga rekao, “svako može biti dušman i brat, svakih pedeset leta izbija rat”. Nije li taj rat završen, ili on i dalje tinja u glavama pojedinaca? Koliko je takvih na jednoj i na drugoj strani? Čime podgrevaju toliku mržnju i kako se ona rasplamsav­a u miru? Očigledno, ovakvim i sličnim potezima „branitelja“, koji narodu brane muziku samo zato što nije po njihovom nacionalno­m ukusu.

Ova vest podigla je na noge “botove četnike” i “botove ustaše“, koji su na društvenim mrežama započeli obračun bez oružja. Tako razgoropađ­eni, sve sa zastavama svojih zemalja na profilima, komentariš­u i prosipaju srdžbu i bes. A zastave su im istih boja. Samo su redosled i grb drugačiji. Dvoglavi orao ili šahovnica, Bajaga ili Toni Cetinski, Željko Joksimović ili Severina? Ima li razlike? Ili je ta razlika u glavama pojedinaca?! Ti pojedinci ovog puta odneli su pobedu, i to nad muzikom koja ni za šta nije kriva.

Zar muzika ne treba da spaja ljude i narode, ili je to samo floskula koja ne može pomiriti jednom pokidane veze? Istina, možda nas jedna strofa koja peva o ljubavi ne može zbratimiti, ali kad bismo joj makar za početak dali šansu, to bi već bilo nešto. Za to je ipak potrebno dvoje! U ovom slučaju - dva naroda. Tužno je što su proročki stihovi Bajage iz daleke 1986. godine, koji kažu da „čuvari dalekih granica javljaju preko glasnika da je sve više barbara, a sve je manje Rimljana” i dalje aktuelni. Tužno je i to što civilizova­ne uvek nadglasaju ti barbari, pa svi mi na Balkanu ličimo na njih.

# Nije li rat završen, ili on i dalje tinja u glavama pojedinaca?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia