Blic

Nova helikopter­ska eskadrila Srbije

- marko tašković

Kada nam iz Rusije stignu Mi-35 i Mi-17, a iz Nemačke devet “erbasa” H-145 i, ukoliko se obistine najave da MUP kupuje “superpume” iz Gruzije, helikopter­ske snage biće znatno moćnije nego danas i pre svega u službi zaštite građana od poplava, požara i drugih nevolja.

Srbija će tako krenuti u ozbiljan proces renoviranj­a svoje flote helikopter­a koja tačno četvrt veka, od 1991. do 2016. godine, nije dobila nijednu novu letelicu, da bi pre dve godine iz Rusije stigla dva nova transporte­ra Mi17V-5. Podsećanja radi, pre toga Ratno vazduhoplo­vstvo i protivvazd­ušna odbrana nabavili su poslednji novi helikopter 1991. godine i to iz mostarske fabrike “Soko” u vidu lake višenamens­ke “gazele”. Letelice ovog tipa i dalje su najbrojnij­e u helikopter­skoj eskadrili Srbije - vojska raspolaže sa 45, a MUP sa pet “gazela”. Inače, RV je i pre nego što su 2016. godine stigli novi Mi-17 imao helikopter­e ovog tipa pošto im je 2006. godine MUP Srbije dao dva transportn­a Mi-17 i dva desantno-jurišna Mi-24V koji su nabavljeni kao polovni 1998. godine za potrebe nekadašnje Jedinice za specijalne operacije. Dva Mi-17 su remontovan­a 2010. godine (jedan je pao 2015), dok su Mi-24V otpisani pošto je procenjeno da im se životni vek ne može produžiti i da je to neisplativ­o.

Kada se ima sve ovo u vidu, onda nabavka, prema najavama, četiri takozvana leteća tenka Mi-35 i tri transporte­ra Mi-17 iz Rusije, odnosno devet “erbas” H-145 helikopter­a iz Nemačke i dve nove “superpume” iz Gruzije deluje kao nasušna potreba. Za “Erbasove” letelice već se zna da stižu krajem ove i tokom sledeće godine, kada bi mogli da dođu i helikopter­i iz Rusije i Gruzije.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da država mora da investira u helikopter­ske jedinice pošto ima letelice koje su u upotrebi još od 1980. godine.

- Nama je potrebna jedna eskadrila od borbenih 12 do 14 helikopter­a, a država smatra da je dovoljno od osam do devet, i to je u redu. Iako na prvi pogled izgleda da je mnogo nabavki odjednom, to je zapravo nastojanje da se zadrže minimalne operativne sposobnost­i koje su neophodne i vojsci i MUP-u - naglašava Radić.

Kako kaže, još pre 40 godina postojala je dilema da li da nabavimo Mi-17 ili “superpumu”, a da ćemo sada sticajem okolnosti nabaviti oba tipa helikopter­a. - Sve letelice koje nabavljamo mogu da se upotrebe za podršku civilnim institucij­ama i stanovništ­vu. To nisu usko namenske platforme, već su namenjene i za podršku u slučaju poplava, požara, za spasavanje. Dakle, treba ih računati u okviru šireg koncepta upotrebe sile, odnosno i za potrebe civilne populacije - objašnjava Radić.

DRŽAVA NASTOJI DA ZADRŽI MINIMALNU OPERATIVNU SPOSOBNOST VS I POLICIJE, KAŽE RADIĆ

 ??  ??
 ??  ?? osim dvoČlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesk­o naoružanje, zbog Čega je idealan za prevoz pripadnika specijalni­h snaga i vatrenu podršku njihovom desantu
osim dvoČlane posade, može da preveze još devet naoružanih vojnika, a može da nosi i raketno i mitraljesk­o naoružanje, zbog Čega je idealan za prevoz pripadnika specijalni­h snaga i vatrenu podršku njihovom desantu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia