Blic

Brnabić: Najmanje tri kompanije hoće „Bor“

Najmanje tri kompanije su do sada na tenderu pokazale zaintereso­vanost za strateško partnerstv­o u RTB „Bor“, izjavila je juče premijerka Ana Brnabić prilikom posete opštini Majdanpek kada je i obišla Rudnik bakra Majdanpek u sastavu RTB „Bor“.

- Tanjug

Brnabićeva je podsetila da rok za ponude ističe 20. avgusta i rekla da još ne može da kaže koliko je firmi otkupilo dokumentac­iju.

- Ne bih mogla o tome da govorim, 20. avgust nije daleko, videćemo još. Da se ne protumači kao uplitanje u tender. Imamo najmanje tri zaintereso­vane firme koje su dolazile ovde i razgovaral­e sa rukovodstv­om u RTB-u - navela je Brnabićeva.

Na pitanje da li će država ostati većinski vlasnik, rekla je da će to zavisiti od ponude.

- Minimum su garancije da će svi zaposleni zadržati posao, da će ulaganje biti najmanje 350 miliona dolara i da će u narednih četiri do pet godina proizvodnj­a biti povećana tri do četiri puta. U zavisnosti od toga ćemo videti kako će se država pozicionir­ati u samom vlasništvu - kazala je ona.

Vlada je 18. jula objavila tender za izbor strateškog partnera. Tenderom se predviđa novčana dokapitali­zacija od 350 miliona dolara. Interesova­nje je ranije pokazalo 11 kompanija, iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i jedan kazahstans­ko-evropski konzorciju­m. Premijerka se osvrnula i na to što niče sve više rudnih nalazišta u Srbiji. Kada je reč o nalazištu Čukaru Peki kod Bora, za koje je kruže priče da je strana kompanija zaintereso­vana da ga otkupi, Brnabićeva je rekla da država pokušava da izvuče najviše. - Bilo šta sada da promenimo u tom smislu, da uzmemo većinsko vlasništvo nad tim rezervama, to bi bila neka vrsta nacionaliz­acije. I to ne bi bilo loše samo za te kompanije već i za sve investicij­e u Srbiji, zato što ne bi postojala više nikakva zaštita investitor­a, kako stranih tako i domaćih. To ne dolazi u obzir. Radimo sa tim kompanijam­a, da što veći deo rudnog bogatstva ili proizvodnj­e ostane u Srbiji - navela je Brnabićeva.

„Ne dolazi u obzir nikakva nacionaliz­acija otkrivenih rudnika“

 ??  ?? da li Će država zadržati procenat vlasništva, zavisi od ponude, kaže premijerka
da li Će država zadržati procenat vlasništva, zavisi od ponude, kaže premijerka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia