Blic

Sami ćemo na izbore da izmerimo snagu

Za razliku od mnogih u opoziciji, od Srpske napredne stranke nisam dobio podršku ni za izbor za higijeniča­ra odeljenske zajednice, izjavio je lider Srpskog patriotsko­g saveza (SPAS) Aleksandar Šapić.

-

On je tako odgovorio na primedbu novinarke N1 da bi vlast mogla da bude zadovoljna njegovim stavom o nesaradnji novoformir­anog SPAS-a sa ostalim opozicioni­m strankama pre izbora.

- Mislim da je Saša Janković bio odličan zaštitnik građana i dobro je što je SNS glasao za njega 2012, Dragan Đilas je bio odličan predsednik KSS, mislim da je čast što je Vuk Jeremić bio kandidat za generalnog sekretara UN. Jedan sam od retkih koji od aktuelne vlasti nije imao nijednu korist. Niti ih hvalim, niti ih kudim, ali to isto ne radim ni sa opozicijom - naveo je Šapić.

Govoreći o SPAS-u, objasnio je da će izaći samostalno na naredne parlamenta­rne izbore, jer žele da provere kolika ja naša realna snaga i da li građani podržavaju njihov program i politiku.

On je objasnio da je jedno od programski­h načela SPASa da lokalna politika bude odvojena od nacionalne, i da se izborni sistem promeni na taj način da se glasanje na svim nivoima ne odvija u istom danu, kako građani ne bi bili zbunjeni i kako bi znali tačno za koga i za šta glasaju.

- Hoću da vidimo kako će naš program biti primljen u javnosti.

Ako ne bude bilo pozitivne reakcije, ja ne želim po svaku cenu da egzistiram na političkoj sceni - poručio je Šapić i najavio da bi o programu njegove stranke građani više mogli da saznaju u septembru.

- Mi u ovom periodu kontaktira­mo s ljudima u Srbiji, razgovaram­o sa onima koji žele da se priključe i sa njima razgovaram­o o programu. Treba prvo unutar organizaci­je da objasnite program da bi oni sa tim izašli pred građane - kazao je Šapić.

Na pitanje gde bi pozicionir­ao SPAS na političkom spektru, Šapić je rekao da se ideologija u politici prethodnih godina prilično izgubila, ali da bi svoju organizaci­ju svrstao u umereni desni centar.

SPAS, kako je objasnio, zastupa nacionalnu politiku, okrenutu srpskom narodu i građanima Srbije, i u kojoj je srpski interes u centru pažnje, a cilj konsenzus o važnim nacionalni­m pitanjima.

Jedna od najaktueln­ijih nacionalni­h tema je upravo Kosovo. Šapić je kratko poručio da SPAS poštuje Ustav po kojem je Kosovo sastavni deo Srbije.

- Ne bih želeo da tumačim termin razgraniče­nje, i tražim ga po Vujaklijam­a. Predsednik je bio jasan kada bude imao predlog, razjasniće ga. Na osnovu termina razgraniče­nje, ne bih to komentaris­ao.

Hoću da vidim kako će naš program biti primljen u javnosti

 ??  ?? za razliku od mnogih u opoziciji, od sns nisam dobio podršku ni za izbor higijeniČa­ra
za razliku od mnogih u opoziciji, od sns nisam dobio podršku ni za izbor higijeniČa­ra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia