Blic

Još 65,5 miliona dinara za Srbe u Crnoj Gori

Vlada Srbije donela je odluku da se iz budžetske rezerve izdvoji 65,5 miliona dinara za rad institucij­a koje neguju srpsku kulturu i tradiciju u Crnoj Gori, saznaje „Blic”.

-

Reč je pre svega o novcu koji će se naći na računima Srpskog nacionalno­g savjeta, Matici srpskoj, Srpskoj književnoj zadruzi i „Srpskoj kući” u Podgorici. Ovakva odluka usledila je nakon nedavnog susreta predstavni­ka političkih stranaka i kullturnih institucij­a sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem, ali i nakon pisma koje mu je nedavno uputio Srpski nacionalni savjet. U tom pismu, koje je u julu dostavljen­o predsednik­u, stoji jasno upozorenje da bez pomoći države matice institucij­e koje čuvaju srpsku tradiciju, jezik i kulturu neće moći da prežive u Crnoj Gori. Nakon njihovog alarmantno­g predstavlj­anja situacije, predsednik Vučić je vrlo brzo reagovao, odnosno zatražio je od vlade da iznađe način da se vanrdno pomogne rad ovih institucij­a. To je i urađeno na poslednjoj sednici Vlade.

Izvor „Blica” iz Nemanjine 11 tvrdi da je samo pet dana nakon tog sastanka, održan je 5. avgusta, obećanje i realizovan­o.

- Pokazalo se da je nedovoljno da se finansira samo gradnja Srpske kuće, za koju je Vlada Srbije prošle godine izdvojila 419 miliona dinara, objekta pod čijim krovom su se našle institucij­e koje čuvaju srpsku kulturu i identitet, već da njihov rad zbog ignorisanj­a vlasti u Podgorici mora da se dodatno pomaže. To se posebno odnosi na Srpsku književnu zadrugu, koja je, po rečima predstavni­ka Srpskog nacionalno­g vjeća, ali i političkih predstavni­ka Srba, pred gašenjem - kaže naš sagovornik.

Da je to tako, potvrđuju i u Srpskom nacionalno­m savjetu.

- Crnogorska vlast namerno hoće da ugasi Srpsku književnu zadrugu u Crnoj Gori, najprodukt­ivniju izdavačku delatnost, koja je u proteklih desetak godina štampala gotovo tri stotine naslova i više od 180.000 knjiga, isključivo u funkciji očuvanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma i koja je za svoje aktivnosti dobila gotovo sve književne nagrade na srpskom govornom području. Iako je Srbija izdvojila novac za izgradnju Srpske kuće, zbog nedostatka para ona još uvek nije u funkciji ostvarivan­ja predviđeni­h aktivnosti. Razlog za to je saplitanje u finansiran­ju crnogorske vlasti, koja ne samo što ne pomaže institucij­ama srpskog naroda u Crnoj Gori već novim zakonskim rešenjima ima nameru da ugasi srpske organizaci­je koje rade na očuvanju nacionalno­g, kulturnog, jezičkog i verskog identiteta. Predsednik Vučić nam je obećao da će naći način da se finansijsk­i pomogne naš rad i to obećanje je vrlo brzo ispunio. To nam pokazuje da Srbi nisu prepušteni sami sebi ni režimu u Podgorici, već da je naša matica spremna da nam pritekne u pomoć kako bismo zaštititil­i kulturni i nacionalni identitet 200.000 sunarodnik­a u Crnoj Gori kažu u Savjetu.

 ??  ?? vlada za srpsku kuĆu dala miliona dinara
vlada za srpsku kuĆu dala miliona dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia