Blic

Isekao grudi testerom, pešačio tako satima, lekari ga spasli

- Nenad Božović

povredama se dr zvonimir više nije priključen ni na aparate.

Nesreća se dogodila u petak u šumi iznad Ušća. Drvoseča S. Đ. je motornom testerom sekao stabla, ali se onda u deliću sekunde okliznuo i bukvalno se nasadio grudima na motornu testeru koju je uključenu držao u ruci. Ona mu je otvorila grudni koš odmah ispod srca i isekla ga po levoj strani grudnog koša.

- Testera mu je presekla plućnu i srčanu maramicu i povredila srčani mišić. Tako isečen je sišao do Ušća, a za to mu je trebalo sigurno dva sata. Prevezli su ga do bolnice u Kraljevu i odmah je stavljen na operacioni sto. Radilo se o veoma teškoj povredi u blizini srca sa kojom se veoma retko susrećemo u našoj bolnici – priča za „Blic“dr Zvonimir Veselinovi­ć, načelnik hirurgije u Kraljevu.

S. Đ. je, dok je stigao do kraljevačk­e bolnice, već bio izgubio poprilično krvi, ali sreća je bila da testera nije presekla magistraln­i krvni sud. Koliko je bilo opasno, govori činjenica da je grudni koš bio toliko isečen da su mu se videli unutrašnji organi. S obzirom na to da se tako teške operacije ne rade u Kraljevu, okupljen je najbolji tim hirurga i ovaj muškarac je operisan u kraljevačk­oj bolnici.

- U trenutku kada smo ga stavili na sto, nismo znali šta je sve oštećeno. Bila bi strašna greška da smo ga uputili u Klinički centar u Kragujevac i da je preminuo na putu do te zdravstven­e ustanove. Povrede srca se veoma retko operišu u kraljevačk­oj bolnici, ali to je bila naša obaveza. Operacija je trajala oko dva sata, a kompletno medicinsko osoblje u operaciono­j sali je radilo maksimalno koncentris­ano da bismo ga spasli. I uspeli smo - priča Veselinovi­ć.

Povređeni S. Đ. sam je sišao iz šume do naselja udaljenog dva kilometra

 ??  ?? seČivo testere povredilo pluĆa i srce
seČivo testere povredilo pluĆa i srce
 ??  ?? s ovakvim
veoma retko sreĆemo:
veselinovi­Ć
s ovakvim veoma retko sreĆemo: veselinovi­Ć

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia