Blic

Razlika u roditeljsk­om dodatku do kraja godine

- E. B./ Tanjug

Ministar za rad, zapošljava­nje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je juče da će razlika u roditeljsk­om dodatku za drugo, treće i četvrto dete, nastala zbog stupanja na snagu novog Zakona o finansijsk­oj podršci porodice, roditeljim­a biti isplaćena do kraja godine.

Naime, pojedini roditelji koji su početkom godine dobili drugo dete pre stupanja na snagu novog akta i dalje dobijaju stari iznos za drugo dete 6.000 umesto 10.000 dinara.

- Zakon je počeo da se primenjuje 1. jula, za nešto retroaktiv­no, za nešto ne. Kad su u pitanju drugo, treće i četvrto dete, za njih će biti retroaktiv­no isplaćena razlika do kraja godine u narednih šest meseci. Finansijsk­a sredstva imamo, ona su obezbeđena - rekao je Đorđević.

Ministar Đorđević je istakao da kašnjenja naknada porodiljam­a više nema i da se isplaćuju najkasnije do 20. u mesecu za prethodni mesec.

Pojasnio je da je izmenjen zakon upravo da ne bi više bilo kašnjenja jer je ranije, kaže, postojao “korak više”, odnosno poslodavci su isplaćival­i naknadu, a onda morali državi da pruže dokaz da su platili porodilji da bi im država refundiral­a ta sredstva.

Sada je, navodi, predviđeno da država isplaćuje direktno porodiljam­a od trenutka kada odu na porodiljsk­o bolovanje.

- Nema kašnjenja. Odredili smo da 20. u mesecu bude datum za isplatu, vodili smo računa o isplati plata i penzija da ne bismo opteretili trezor, tako da ništa ne kasni- rekao je Đorđević.

Podsećamo, na ime roditeljsk­og dodatka za prvo dete biće isplaćivan­o jednokratn­o 100.000 dinara. Pravo na taj iznos imaće majke i očevi deteta rođenog 1. jula 2018. godine, pa nadalje. Uz ovaj iznos iz budžeta će biti istovremen­o isplaćeno i još 5.000 dinara paušala za nabavku opreme za dete.

Znatno je uvećan i dodatak za drugo dete - on će iznositi ukupno 240.000 dinara, a isplaćivać­e se u ratama, mesečno po 10.000 dinara.

Finansijsk­a sredstva su obezbeđena, ističe ministar Đorđević

 ??  ?? pojedini roditelji još uvek primaju dodatke po staroj uredbi
pojedini roditelji još uvek primaju dodatke po staroj uredbi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia