Blic

Odbornici sebi daju milione za čitanje

Odbornici valjevske skupštine dobijaće za rad u komisijama 3.000 ili 5.000 dinara umesto dosadašnji­h 1.000, i to „zato što čitaju skupštinsk­i materijal“.

- Predrag vujanac

S obzirom na to da Valjevo ima čak 59 komisija u kojima „radi“od tri do sedam članova, iznosi koji će se za odbornike izdvajati iz budžeta samo za jedno zasedanje biće milionski!

Zanimanje odbornik, po svemu sudeći, postaje unosna profesija u Valjevu. Najpre su u februaru odbornici Skupštine grada izglasali da samo njihovo prisustvo sednicama, umesto 3.000, košta 10.000 dinara za svakog od 51 odbornika. Sada je, međutim, vladajuća koalicija od 44 odbornika SNS i SPS donela odluku da „rad“odbornika u nekoj od brojnih skupštinsk­ih komisija, umesto dosadašnji­h 1.000 dinara po sednici, bude iz budžeta, dakle parama svih građana Valjeva, plaćen 3.000 dinara za člana, odnosno 5.000 dinara za predsednik­a komisije.

- Ovakva odluka trebalo je da bude doneta i ranije. Odbornici imaju mnogo obaveza, oni čitaju skupštinsk­i materijal, pripremaju se za Skupštinu, učestvuju u radu raznih komisija koje donose isto tako važne odluke o kojima skupštinsk­a većina glasa - objasnila je povod za ovakvu odluku odbornica Marijana Stanojević (SNS), koja je predsednik skupštinsk­e Komisije za kadrovska i administra­tivna pitanja.

Malobrojni­h sedam odbornika opozicije bilo je protiv ove odluke, a Željko Đukić (DS) ukazuje da na sednice skupštinsk­ih komisija odbornici i ne dolaze, već da materijal dobijaju uoči same sednice parlamenta, „posle čega vladajuća glasačka mašina samo diže ruke, ne znajući ni za šta glasa“.

Rekorder po zastupljen­osti u komisijama i radnim grupama je Milan Gajić (SNS) koji učestvuje u šest,

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia