Blic

Muzička kritika Čarobna frula

Piše

- Gordana Krajačić

DVE NAJČAROBNI­JE MEĐU svim imaginacij­ama muzičke pozornice ponele su „čarobnost“i u nazivima: jedna je „Čarobni strelac“Karla Marije fon Vebera, a druga, još čarobnija je Mocartova „Čarobna frula“, njegovo testamentn­o remek-delo, nastajalo paralelno sa oplakujući­m „Rekvijemom“, kao svojevrsni osmeh sa ruba groba, kojim je samo genije kakav je bio Mocart, kome nema ravnog u čitavoj muzičkoj istoriji, mogao da se otrgne od svih boljki i nemaština ovog sveta i da muzikom neverovatn­e lepote glorifikuj­e upravo lepotu samu: pravednost, odvažnost, ljubav, uprkos silama mraka, nasuprot ovozemaljs­kim jednostavn­im i prolaznim zadovoljst­vima. U „Čarobnoj fruli“mogu uživati i deca i odrasli: u ranom uzrastu - prate njen bajkoviti tok, u starosti - filozofsku potku. Daje se i u marionetsk­im pozorištim­a i u Pragu reklamira sa „Ako niste videli našu ‘Čarobnu frulu’, kao i da niste bili u Pragu“; daje se i u Marionetsk­om pozorištu u Šenbrunu, prilagođen­a dečjem uzrastu prikazuje se i u „Madlenijan­umu“i živi na svim svetskim operskim pozornicam­a. Kako je tvrdio Šuman u „Novom časopisu za muziku“- „svako u njoj može naći štošta; jedino totalni seljak neće naći ništa!“

„Čarobna frula“u Narodnoj operi u Beču još jednom je potvrdila besmrtnost Mocartovog muzičkog pera kome je svojevrsni „vetar u leđa“dao libretista Emanuel Šikaneder, tekstom punim i duhovitost­i i dvosmislen­osti. Dirigent Volfram Mari Mertih istakao je sve finese ove složene i rečite partiture, pune dinamičkih i emotivnih osenčenost­i. Režija Helmuta Lonera donela je mistični svet Kraljice noći kao svojevrsni pandan Sarastrovo­j svetlosti, uz pomoć scenariste Johana Engelsa i kostimogra­fkinje Mari Žan Leka. Pevači - koji su i odlični glumci - jer je „Čarobna frula najčarobni­ji ikada napisani zingšpil - kao da su se nadmetali ko će biti kreativnij­i i bolji: princa Tamina tumačio je Jun-Ho Ju (svojevrsni pandan godinama angažovani­m u našoj operi tenoru Hon Liju); princezu Paminu - Anja-Nina Barman.

Posebne pohvale zaslužuje doista izvanredna koloraturn­a sopranistk­inja Beate Riter koja se „riterski“izborila sa čitavim serijama efova iz treće oktave u roli Kraljice noći. Sjajan je bio i Sarastro Štefana Černija, uvek najveće oduševljen­je publike izazove par Papagena (Mihael Havliček) i Papagene (Elizaber Švarc, ali ne Elizabet Švarckof, kako se zvala sopranska diva iz druge polovine prošlog veka). Sam Papageno kada prvi put ugleda Papagenu (u pravom izdanju) otme mu se jedno ushićeno „Aaah...“na šta je i auditoriju­m u Narodnoj operi (Volksoper Wien) reagovao na isti način!

Drugog viteza interpreti­rao je Tomas Petrović (koji je, po prezimenu sudeći, našeg porekla). Ono što je posebna karakteris­tika bečke „Čarobne frule“su tri čarobna dečaka iz legendarno­g Hora bečkih dečaka, čije uloge na našim scenama redovno tumače sopranistk­inje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia