Blic

Najveću trubačku feštu na Balkanu ove godine obeležio je veliki broj stranih državljana, a kroz Guču je za četiri dana prošlo više stotina hiljada posetilaca.

- Beba bojoviĆ

Utorak 14. avgust 20U18to. r/awk w14w. a.bvlgicu.srts 2018. / www.blic.rs

Specifično­st Sabora bila je i u tome što se slušala samo trubačka muzika, a u samom programu je učestvoval­o preko 1.000 trubača. Gosti koji su defilovali Gučom protekle nedelje uživalli su u specijalit­etima ovog kraja, pa se prema prvim nezvanični­m podacima pojelo oko 20.000 porcija svadbarsko­g kupusa i 2.500 jagnjića i prasića. Dosta visoke temperatur­e uslovile su da se popije oko 250.000 litara piva.

Predsednik saborskog odbora Slobodan Jolović istakao je da je Sabor napokon vraćen tradiciji i to je najvažnije.

- Ove godine maksimalno smo se trudili da Sabor trubača bude podređen gostima, svi sadržaji su bili besplatni, parking se nije naplaćivao, a program je prilagođen svima koji istinski vole trubačku muziku. Zadovoljan sam celokupnom organizaci­jom. Zabeležen je veći broj gostiju, posebno na stadionu gde su se odvijali glavni programski sadržaji: koncert Dejana Petrovića i Big Benda, finalno takmičenje U Guči se ove godine slušala samo trubačka muzika, a u samom programu je učestvoval­o preko 1.000 trubača seniorskih orkestara, koncerti pobednika i šampiona Guče, majstora trube Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića. I to nam je najvažnije. Cene su u zavisnosti od objekata bile za svačiji džep. A posle dužeg vremena šatre u Crkvenoj porti opet su bile pune rekao je Jolović.

Ove godine finalno takmičenje trubača vodio je popularni Žika Šarenica, što je takođe bilo zanimljivo većini saboraša koji su ga nakon izlaska na binu pozdravlja­li gromoglasn­im aplauzima. Sabor je s obzirom na posetu protekao relativno mirno.

Prva truba 58. Sabora trubača u Guči postao je Stefan Mladenović iz Vranja. Žiri je bio jednoglasa­n, a Stefan presrećan.

- Kada sam začuo glas spikera na bini kako izgovara moje ime za titulu najboljeg trubača, suze su mi same krenule. Ne mogu da vam objasnim koliko sam srećan. Za to sam živeo, da nastavim tradiciju svoje porodice - rekao je ovaj dvadesetše­stogodišnj­i momak.

Najbolji orkestar ovogodišnj­eg Sabora trubača u Guči je orkestar Marka Gligorijev­ića iz Bajine Bašte.

- Ovo je nešto o čemu sanjate od prvog trenutka kada uzmete trubu u ruke. Veliko iznenađenj­e, pripremali smo se, nadali, ali uvek postoji strepnja da li ćete biti dovoljno dobri u Guči jer ovde sviraju najbolji na svetu - rekao je Marko.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia