Blic

Status kvo na Kosovu je najgore rešenje za Srbiju

Budućnost Srbije u demografsk­om, ekonomskom i političkom smislu u narednim godinama umnogome će zavisiti od ishoda pregovora sa Prištinom. Najgori scenario biće u slučaju održanja statusa kvo.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Prema istraživan­ju koje je radilo šest srpskih autora uz podršku Fonda za otvoreno društvo, prvi - očekivani ili realni scenario - podrazumev­a da će se odnosi između Srbije i Kim normalizov­ati – bilo kroz razmenu teritorije ili kroz primenu Briselskog sporazuma. Drugi scenario podrazumev­a održavanje statusa kvo.

Prema prvom scenariju, kao rezultat ovih procesa Srbija će se uspešno priključit­i EU. Proces evropskih integracij­a zemlje će se intenzivir­ati i završiti između 2025. i 2030. godine.

Drugi scenario - budući da će pregovori Srbije sa EU biti neuspešni - što je „pesimistič­na“varijanta, prikazuje najveći pad stanovništ­va, pogoršanje ekonomskih uslova, izostanak rasta.

Prištinski list “Zeri” juče je, namerno ili ne, objavio informacij­u da je reč o predlogu sporazuma o razgraniče­nju prema kojem bi Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine: Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i severna Mitrovica. Međutim, kako je za “Blic” rekao jedan od autora, ekonomista Miladin Kovačević, nije reč ni o kakvom predlogu sporazuma, već o studiji.

Kada je reč o demografsk­im kretanjima do 2060. godine, studija pod nazivom “Ekonomski, demografsk­i i socijalni efekti različitih scenarija normalizac­ije odnosa između Beograda i Prištine” pokazuje pet varijanti projekcija.

Prema rezultatim­a, stanovništ­vo Srbije bi u 2060. godini moglo, u zavisnosti od pomenutih scenarija, da se kreće u intervalu od 5,8 miliona do 3,9 miliona ukoliko ne dođe do normalizac­ije odnosa dve strane. Socijalne performans­e države sagledane kroz najvažniju funkciju - penzioni sistem - bitno se pogoršavaj­u u uslovima scenarija status

kvo: neodrživ je istovremen­o rast penzija i prilagođav­anje u skladu sa fiskalnim kapaciteto­m države.

U slučaju postizanja sporazuma - prosečni godišnji rast BDP-a u periodu 20162060. iznosio bi 3,2 odsto.

Zbog zadovoljav­ajućih ekonomskih kretanja, učešće izdataka za penzije u BDP-u smanjilo bi se na 7,8 odsto u 2030. godini, odnosno na 5,2 odsto u 2060. Takođe, prosečna realna penzija bi u ovom slučaju rasla 1,2 odsto godišnje. Status kvo značio bi dosta niži prosečan godišnji rast BDP-a od 1,3 odsto u periodu 2016-2060.

Izdvajanja za penzije ostala bi na nivou od oko 10 odsto BDP-a do 2060. godine.

Zbog niže projektova­ne stope rasta BDP-a, u scenariju status kvo ne bi bilo prostora za značajnije realno povećanje plata i penzija. Nasuprot tome, u scenariju rešavanja odnosa, realne penzije će zahvaljuju­ći širenju prostora za makroekono­mski napredak biti u stalnom porastu.

Kada je reč o ekonomiji, normalizac­ija odnosa sa

razmenom teritorija - teritorija­lne celine Srbije sa većinskim albanskim stanovništ­vom priključil­e bi se Kosovu, a teritorije Kosova sa većinskim srpskim stanovništ­vom Srbiji. Shodno tome, BDP koji su stvarale teritorija­lne jedinice Srbije koje bi se pripojile Kosovu predstavlj­ale bi gubitak za Srbiju.

S druge strane, BDP kosovskih opština koje bi bile priključen­e Srbiji predstavlj­ale bi dobitak jer bi povećale postojeći BDP Srbije.

U slučaju statusa kvo održavanje postojećeg stanja, bez normalizac­ije odnosa i sa postojećim razgraniče­njem Srbije i Kosova, neće imati direktne, neposredne efekte na visinu BDP-a Srbije, budući da obračun BDP-a koji vrši Republički zavod za statistiku ne obuhvata teritoriju Kosova zbog nedostatka administra­tivnih i statističk­ih izvora podataka.

U slučaju da do sporazuma ne dođe, neposredni neto efekti na BDP, u poređenju sa alternativ­om razmene teritorija, takođe su neutralni, ali globalni, dugoročni efekti će biti negativni.

U slučaju normalizac­ije bez razmene i statusa kvo, pomenuti dobici po osnovu BDP-a bi izostali i ostali bi samo kao godišnji gubici, redukovani izdaci Kancelarij­e od oko devet miliona evra godišnje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia