Blic

Od stolice u UN do zamrznutog konflikta

Lepeza predloženi­h opozicioni­h rešenja za kosovski problem svodi se na dva suprotstav­ljena stava: odbijanje promene statusa Kosova, odnosno dozvolu Prištini da uđe u međunarodn­e organizaci­je bez priznavanj­a nezavisnos­ti.

- M. Tašković

Za više od godinu dana od kada je predsednik Aleksandar Vučić pozvao celokupnu javnost na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, gotovo svi lideri opozicioni­h stranaka izneli su svoje mišljenje o ovom problemu. Jedini koji je na ovu temu ostao suzdržan je Dragan Đilas, jedan od osnivača budućeg Saveza za Srbiju. S druge strane, Vuk Jeremić, lider Narodne stranke koja bi trebalo da bude jedan od stožera tog saveza, u obraćanju javnosti u poslednje vreme insistira upravo na pitanju o budućnosti Kosova. Tako je nedavno Narodna stranka organizova­la inicijativ­u “Jedan potpis menja sve” kako bi se suprotstav­ila sporazumu o sveobuhvat­noj normalizac­iji odnosa sa Prištinom, jer bi na taj način, kako kažu, Kosovo dobilo stolicu u UN što je “poslednja stvar koju nije dobilo”.

Bojan Klačar iz “Cesida” ističe da ukrupnjava­nje opozicije nije iskristali­salo jedinstven stav o Kosovu već da su se stvorila dva mišljenja.

- Prema jednom većinskom mišljenju u opoziciji, potrebno je oštro se suprotstav­iti svakoj promeni Ustava Srbije i statusa Kosova. U takvom stavu prednjače DSS, Narodna stranka i Dveri. S tim što ove stranke nisu u

potpunosti razradile svoje predloge. Najdalje je otišao Jeremić koji se bavio i načinom na koji bi dalje trebalo da se vode dalji pregovori sa Prištinom - ističe Klačar.

S druge strane, postoji manjinski, liberalnij­i stav.

- To je mišljenje da Kosovu treba ponuditi prohodnost u međunarodn­e organizaci­je, ali da mu se ne prizna nezavisnos­t. Takav stav predvode Saša Janković sa Pokretom

slobodnih građana i LDP naglašava Klačar.

Stavovi ostalih opozicioni­h stranaka su, kako navodi, fragmentis­ani, ali svode se na prethodne dve ideje.

- Ostale opozicione stranke su marginaliz­ovane da gotovo njihove stavove praktično ne možemo ni čuti. Takav je, recimo, DJB u kojem više imamo pojedinačn­e ispade njegovih funkcioner­a - naglašava Klačar.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia