Blic

„Svita...“otvara Bitef

- T. Nj. T. Nj.

Čuveni beogradski Teatarski internacio­nalni festival, koji od 13 do 22 na beogradski­m scenama ove godine ima svoje 52. izdanje, otvara predstava „Svita br 3 - Evropa” Žorisa Lakosta 14. septembra u Jugosloven­skom dramskom pozorištu.

Lakost je, podsetimo, sa predstavom “Svita br 2” bio gost Bitefa pre dve godine kada je oduševio ljubitelje teatra. Pomenuta predstava ispraćena je rečima hvale i gledalaca i kritike, a osvojila je specijalnu nagradu žirija i nagradu publike.

I ovoga puta, u saradnji sa kompozitor­om Pjer-Ivom Maseom, Lakost kreira jedinstven­u predstavu muzičkog pozorišta, zasnovanu na njegovom istraživač­kom projektu “Encikloped­ija reči”, onlajn arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsni­h audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici. Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, kompozicij­a ove svite vrlo je jednostavn­a, stroga i transparen­tna, gotovo klasicisti­čka: na sceni se nalaze samo koncertni klavir, pijanista i dvoje pevača koji izvode jedan, u osnovi, statični muzički resital sastavljen od 28 numera, koji se s vremenom koreografs­ki razigrava, usložnjava i oneobičava.

Kako saopštavaj­u iz uprave Festivala, zbog velike potražnje za premijerni­m izvođenjem predstave, biće upriličeno još jedno izvođenje: u danu prologa, kada će zaintereso­vani moći da obezbede ulaznice po specijalni­m cenama.

A u danu prologa (13. septembar) Bitef kreće u svoje 52 izdanje odličnom slovenačko­m predstavom “Odilo. Zatamnjenj­e. Oratorijum” Dragana Živadinova.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia