Blic

Američka istorija zasuzi kada ona peva

Niko bolje ne otelovljuj­e vezu između afroamerič­ke duhovne muzike, bluza, R‘n‘B i rokenrola, i to čini na način na koji su muke i tuge transformi­sane u nešto puno lepote, života i nade, rekao je Barak Obama o Areti Frenklin 2016. godine.

- Miona kovaČeviĆ

Areta Frenklin preminula je juče ujutru po američkom vremenu u svom domu u Detroitu u 77. godini od raka pankreasa.

“U jednom od najmračnij­ih trenutaka naših života nismo u mogućnosti da nađemo prikladne reči i izrazimo bol u našem srcu. Izgubili smo glavu i stenu naše porodice”, piše u saopštenju Aretinih najbližih.

Ova ćerka sveštenika iz Detroita postala je profesiona­lna pevačica i talentovan­i pijanista kao zrela tinejdžerk­a, a superstar u srednjim dvadesetim, i davnih dana stavila je tačku na to ko je najveći popularni vokalni ženski izvođač svih vremena. Njen talenat, mecosopran od više oktava, gospelska strast u glasu i osnova koju je stekla pevajući u crkvenim horovima, ukus ka prefinjeno­m i ekscentrič­nom i snaga da lični bol prenese u oslobađaju­ću melodiju s pravom su joj dali nadimak kraljice soula, termina koji pre nje nije postojao. Tokom sedam godina muzičke karijere izborila se za mesto jednog od najvažniji­h umetnika u istoriji muzike. “Kada vidite nebesku silu, kada vidite nešto što je bog stvorio, odmah to prepoznate. Areta je dar od boga. Kada treba da se izrazite kroz pesmu, nema nikoga ko joj može prići. Ona je razlog zašto su žene htele da pevaju. Areta ima sve: moć, tehniku, snagu, iskrenost”, napisala je Meri Džej Blajdž uz listu “100 najvećih pevača svih vremena” magazina “Roling Stoun”, gde je Areta zauzela 1. mesto.

Rođena je

25. marta 1942. u Memfisu, a od pete je živela u Detroitu. Majku je izgubila pre 10. rođendana. Otac Klarens Levon Si El Frenklin bio je čuveni sveštenik u baptističk­oj crkvi i u kuću su mu dolazili Martin Luter King, Mahalija Džekson, Džeki Vilson, Sem Kuk... Negde u to vreme mlada Areta počela je da peva solo u očevoj crkvi. Sa 12 je rodila prvog sina, sa 14 drugog. Još dvojicu je rodila 1964. i 1970. Međutim, prerano majčinstvo nije je sprečilo da krene u profesiona­lnu karijeru kao pevačica gospela, kada je imala 14. Prvi album objavila je 1956. Sa 18 se okrenula svetovnoj muzici. Slava joj je izmicala sve do 1967, kada je objavila pesmu “I Never Loved a Man (The Way I Love You)”. Dva meseca kasnije usledila je obrada numere “Respect” Otisa Redinga, himna jedne ere.

Februara 2017. izjavila je da planira da snimi još jedan album, ali on još nije objavljen. Poslednji nastup imala je 7. novembra 2017. na proslavi 25. godišnjice Fondacije Eltona Džona u Njujorku, na kojoj ju je Džon nazvao “najvećim pevačem svih vremena”. Barak Obama ovako je sumirao njeno zaveštanje: “Niko bolje ne otelovljuj­e vezu između afroamerič­ke duhovne muzike, bluza, R‘n‘B i rokenrola na taj način na koji su muke i tuge transformi­sane u nešto puno lepote, života i nade. Američka istorija zasuzi kada Areta peva... I mene rasplače svaki put jer nudi punoću američkog iskustva, pogled sa vrha, kao i sa dna, dobro i loše i mogućnost sinteze, pomirenja i transcende­ntnosti”, napisao je Obama za “Njujorker” 2016.

2017. izjavila je da se povlači jer želi da vodi noćni klub i čuva unuke

 ??  ?? postala je majka sa , a sa ! je krenula profesiona­lno da peva imala je preko hitova, osvojila je gremija, a . postala je prva žena u dvorani slavnih rokenrola
postala je majka sa , a sa ! je krenula profesiona­lno da peva imala je preko hitova, osvojila je gremija, a . postala je prva žena u dvorani slavnih rokenrola

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia