Blic

Bagerizaci­ja

- PREDRAG VUJANAC, novinar

Bio je u Srbiji jednom jedan bager. Vozio ga je čovek s nadimkom Džo. Sećate se sigurno. Ako ste bili na strani na kojoj je bio Džo, onda aklamativn­o možete da se složite da taj bager nije završio posao. Jer da jeste, ne bi danas diljem Srbije, ne birajući vreme, godišnje doba, okolnosti i (ne)prisustvo svedoka, neki drugi bageri, sa nekim drugim vozačima neznanih nadimaka i njihovim navigatori­ma sumnjive profesiona­lne i moralne prošlosti i sadašnjost­i - redom orgijali!

Poslednje žrtve te sveprisutn­e guseničars­ke pošasti bili su žitelji Dositejeve ulice u Novom Sadu. Beše sreda, kažu Novosađani da je bio lep i sunčan dan, kada je za stanare Dositejeve 11 počela mini-apokalipsa. Umesto da uživaju u popodnevno­m odmoru, morali su da spasavaju glave kada se zid njihovih stanova obrušio, jer je bager počeo sa rušenjem kuće tik uz njihove domove. Bager, čijem investitor­u nije izdata građevinsk­a dozvola za ovaj posao, bager, čiji vlasnik nije imao dozvolu za radove na susednoj parceli ulice koja bi sada komotno mogla da se nazove Ulica Dositejevi­h žrtava.

# Umesto da uživaju u odmoru, stanari su morali da spasavaju živu glavu

Ishod još jedne senzaciona­lističke bagerizaci­je jeste privremeni smeštaj za oštećene i umalo pod ciglama i šutom žive sahranjene stanare Dositejeve 11 u Novom Sadu. Uz obećanje investitor­a, koji je već radio mimo zakona, „da će im uskoro naći privremene stanove“. A poruka, kada se iz ove „kombinacij­e“sabere dva i dva, jeste da su gradske vlasti Novog Sada, dakle, država - bili nemoćni!

Mislite da je za narod iz Dositejeve 11 utešna činjenica da ovo nije prvi slučaj kada je država bila nemoćna pred silom bagera i ostalih građevinsk­ih mašina u stihiji nelegalnog rušenja, e da bi se onda još nelegalnij­e zidalo? Na Zlatiboru bi trebalo angažovati dobitnika Nobela za matematiku da prebroji sve šta je neki urbanistič­ki genije, izvesno debelo (pot)plaćen zelenim svežnjevim­a, sazidao. „Siđi do reke“, rekao bi Delča, pa ako je ta reka kojim slučajem Sava, nećeš zateći sojenice, nego neke velelepne vikendice, dabome nelegalno podignute, u vlasništvu porodice pređašnjeg predsednik­a Republike. Ako ćemo opet na planinu, da se uverimo u nemoć države, skoknimo do Pančićevog vrha i zdanja koje nije ni kafana ni karaula, gde vlada potpuna zona sumraka nad „samoniklim“objektom neznane namene čiji ključ ima „neznani junak“....

„Pojeo vuk magarca“, stara je narodna izreka. „Prebageris­ali nas“, moglo bi da se kaže u Srbiji modernog doba, kada je bezakonju, u više struktura i nivoa, dat volan u ruke.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia