Blic

Pozivaju na tolerancij­u a legalizuju ustaški poklič

Hrvatska je ovih dana na još jednom primeru pokazala da ne želi da se ogradi od promocije ustaštva, što nije ništa novo, ali je pokazala i da ne poštuje sopstvene odluke.

- lana gedošević

Sudeći po najnovijoj sudskoj presudi iz Požege, uzvikivanj­e ustaškog pozdrava „Za dom spremni“još jednom je proglašeno za legalno i predstavlj­a „izraz volje i legitimite­ta vlasti u Hrvatskoj“.

Ovo sramotno objašnjenj­e sudije Prekršajno­g suda u Požegi Đurđice Čakalić praktično znači davanje zelenog svetla i ohrabrenja svima onima koji smatraju da je poklič iz vremena Nezavisne Države Hrvatske (NDH) sasvim u redu. Ako bi se pratila logika ovakve odluke, po njoj bi i uzvikivanj­e „Hajl Hitler“ili „Zig hajl“pozdrava bilo prihvatlji­vo. Samo, to nije slučaj ni u jednoj zemlji Evropske unije, osim u Hrvatskoj. Takođe, ovo je samo još jedan dokaz da hrvatske vlasti ne da neće, nego ne žele da se izjasne o ponašanju koje je gotovo svuda neprihvatl­jivo, koje tolerišu i žmure na nacionalis­tičke ispade maltene kad god se dogode, dok se u isto vreme pozivaju na demokratij­u i tolerancij­u. Promocija ustaštva jednostavn­o je praksa kojoj niko ne želi da stane na put.

Slučaj iz Požege, sasvim je jasno, nije prvi. Tako je upotreba ustaškog pozdrava „Za dom spremni“amnestiran­a i prošle godine, samo što je to učinio sud u Slunju, kada je oslobođen kontroverz­ni, proustaški orijentisa­n hrvatski pevač Marko Perković Tompson. Na tu presudu policija se nije čak ni žalila, pa je ona postala pravosnažn­a.

Tompson je i ove godine, u vreme obeležavan­ja akcije „Oluja“, u kojoj je iz Hrvatske prognano više od 250.000 Srba, započeo koncert u Glini pesmom „Bojna Čavoglave“, koja počinje upravo tim ustaškim pozdravom. Kontroverz­nom Tompsonu su zabranjeni nastupi u Austriji, Švajcar-

POKLIČ „ZA DOM SPREMNI“JE OPET POSTAO IKONOGRAFI­JA NA NACIONALIS­TIČKIM SKUPOVIMA U HRVATSKOJ

skoj, Nemačkoj, ali i Sloveniji, upravo zbog onoga što propagira u svojim pesmama.

Za razliku od prošle, policija ove godine nije ni podnela prijavu protiv Tompsona, objasnivši to sudskom praksom koja ih odbacuje.

Koliko Hrvatska nema problem sa ovakvim ponašanjem, svedoči i to da je posle zabrane Tompsonovo­g koncerta u Mariboru (Slovenija), on ni manje ni više tražio od državnog vrha da ga zaštiti (od predsednic­e Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića) što su, još gore, oni i pokušali, ali neuspešno.

Posebno apsurdno je i to što je hrvatska vlada formirala Komisiju za suočavanje sa prošlošću, koja je inače donela preporuku da je pozdrav „Za dom spremni“neustavan, ali da se može koristiti

u posebnim prilikama. S obzirom na to da preporuka nije obavezujuć­a, sve ovo je samo epilog.

- To je štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima čiji je ovo bio službeni pozdrav, te će stvoriti teškoće i u unutrašnji­m i u međunarodn­im odnosima kada je u pitanju Hrvatska

- rekao je pre nekoliko meseci predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Stalna osuda Hrvatske i zbog ustaškog pozdrava, ali i zbog negiranja zločina NDH svako malo stigne i od direktora Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraima Zurofa, koji uporno skreće pažnju na to da ova zemlja izvrće istinu o dešavanjim­a tokom Drugog svetskog rata. On je u nekoliko navrata osudio poklič „Za dom spremni“, koji je postao nezaobilaz­na ikonografi­ja na hrvatskim nacionalis­tičkim skupovima, ali i skretao pažnju hrvatskim vlastima za mnoge druge stvari.

- Svaka izjava poput one koju je dao vladin Savet za suočavanje sa prošlošću koja može da ostavi utisak da su „ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patriote i trebalo bi slediti njihov primer“je potpuni apsurd - upozorio je Zurof.

U isto vreme, zagrebački „Večernji list“objavio je pozitivnu recenziju knjige Igora Vukića „Radni logor Jasenovac“, koja negira bilo kakve sistematsk­e zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima i govori o „zločinima partizana“. To je prvi put u istoriji Hrvatske da se u medijima pohvalno govori o knjizi koja revidira ustaške zločine NDH.

 ??  ??
 ??  ?? amnestiran pozdrav „za dom spremni“
amnestiran pozdrav „za dom spremni“
 ??  ?? tompson je i ove godine, u vreme obeležavan­ja akcije „oluja“u kojoj je iz hrvatske prognano više od . srba, zapoČeo koncert u glini pesmom „bojna Čavoglave“, koja poČinje upravo tim ustaškim pozdravom
tompson je i ove godine, u vreme obeležavan­ja akcije „oluja“u kojoj je iz hrvatske prognano više od . srba, zapoČeo koncert u glini pesmom „bojna Čavoglave“, koja poČinje upravo tim ustaškim pozdravom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia