Blic

„Zaharova sramoti Ruse kod Srba“

Portparolk­a ruske diplomatij­e Marija Zaharova se našla na udaru kritika zbog najave da će sledeće godine u Guču dovesti poznatu rusku pank grupu „Lenjingrad“.

- nedeljko čolić

Marija Zaharova, zvanični predstavni­k ministarst­va spoljnih poslova Rusije, javno podržava rušioce društvenog morala, stoji u žalbi koju su ministru Sergeju Lavrovu poslali predstavni­ci Saveta za zaštitu javnog morala, kulture i tradiciona­lnih porodičnih vrednosti iz Novosibirs­ka, organizaci­je koja zastupa ekstremno pravoslavl­je.

Oni su žalbu Lavrovu pisali posle gostovanja Marije Zaharove u Guči, gde je bila zajedno sa srpskim ministrima Ivicom Dačićem i Nenadom Popovićem, a u postu na Fejsbuku je napisala kako je obećala da će sledeće godine dovesti u Guču pank grupu “Lenjingrad”.

- Mislim da mogu da vam odam tajnu: pošto je festival u Guči međunarodn­i, mnogi su mi rekli kako bi želeli da na njemu vide ruske izvođače, na primer grupu “Lenjingrad”. Odmah sam pozvala Sergeja Šnurova (osnivača benda, prim. aut.), koji mi je rekao kako mu je to veoma zanimljivo i postoji mogućnost da dođe sledeće godine. Mislim da on može da bude dobra konkurenci­ja trubačima u Guči, nećete zažaliti ako dođe - navela je Zaharova.

Međutim, pravoslavn­i aktivisti iz Novosibirs­ka osuđuju takav postupak i traže od Lavrova da reaguje. Oni navode da je time Zaharova “osramotila Rusiju i njen narod” jer poziva “skandalozn­u grupu koja propagira alkoholiza­m i pušenje” na festival u “bratskoj Srbiji”.

- Vulgarnost­i, opscenosti, propaganda pušenja i pijanstva, karakteris­tični za ovu grupu, nikada nisu bili ono čime se Rusija predstavlj­a. Kulturna diplomatij­a treba da radi na jačanju međunarodn­og autoriteta države - navodi se u pismu pravoslavn­ih aktivista.

Oni traže da Lavrov pozove Zaharovu na odgovornos­t “bar zbog organizova­nja vulgarnih koncerata, ako već ne vidi njene nezakonite aktivnosti”.

- Visoki državni zvaničnik, direktor Departmana za informisan­je i štampu ministarst­va inostranih poslova, diskreditu­je veliku rusku kulturu u očima Srba - naveli su oni u žalbi Lavrovu.

Inače, grupa “Lenjingrad” jedna je od najpopular­nijih u Rusiji, iako je zabranjena na mnogim radio-stanicama, a njen osnivač, Sergej Šnurov, poznat kao Šnur, bio je pre dve godine muzičar sa najvećom zaradom u Rusiji od 11 miliona dolara godišnje. Ta grupa poznata je po tekstovima u kojima ima puno psovki i slobodnog jezika i često je na udaru crkvenih krugova.

“Lenjingrad” je bio na udaru i visoko pozicionir­anih političara, pa je tako Jurij

KONZERVATI­VNA GRUPA JE OPTUŽILA PANKERE DA PROMOVIŠU VULGARNOST, PIJANSTVO I PUŠENJE

Luškov, dok je bio gradonačel­nik Moskve, zabranio sve njihove nastupe na javnim mestima u gradu.

Razlog za netrpeljiv­ost političara, ali i crkvenih krugova, na prvi pogled su samo opscenosti u jeziku, međutim, kako smatraju poznavaoci ruske muzičke scene, iza toga stoji zapravo to što “Lenjingrad” kritikuje i ismeva kulturno-političke klišee i negativnos­ti vladajuće ruske elite.

Inače, Zaharova se očigledno dobro provela na Saboru trubača u Guči, gde joj je domaćin bio Ivica Dačić, šef srpske diplomatij­e.

Ona je na Fejsbuk profilu napisala da je po dolasku u Srbiju imala niz sastanaka u Beogradu, da bi potom uveče otišla na festival trubača.

- Epski. Oko 500.000 ljudi za četiri dana. Krug pesme, plesa, zabave i tradiciona­lne hrane. Izlet predvodi ministar Dačić. U poverenju, sledeće godine želi da pozove Šnurova - napisala je ona.

Portparolk­a ruskog MSP se potpuno opustila u Guči. Već prvog dana ona je igrala uz trubače i pravila selfije sa srpskim ministrima.

 ??  ?? zaharova je bila daČiĆev gost u guČi i oduševljen­a je onim što je videla
zaharova je bila daČiĆev gost u guČi i oduševljen­a je onim što je videla
 ??  ?? pankeri iz grupe „lenjingrad“su zvezde u rusiji iako su zabranjeni na mnogim radiostani­cama i na udaru su crkve
pankeri iz grupe „lenjingrad“su zvezde u rusiji iako su zabranjeni na mnogim radiostani­cama i na udaru su crkve
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia