Blic

U prvoj fazi novi Urgentni centar i dijagnosti­ka

Novih 86. 000 kvadrata, sa 500 kreveta, Urgentni centar, savremeni dijagnosti­čki centar - to je samo prva faza izgradnje nove kule i rekonstruk­cije postojeće zgrade Kliničkog centra Srbije, koja će početi u septembru.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

- Došao je i taj dan. S ovim projektom građani Srbije dobijaju novu dimenziju lečenja i novo zdravstvo. Analize dokle se stiglo sa radovima pratićemo na svaka tri meseca - poručio je Lončar pred početak radova na obnovi, u prisustvu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, koji je juče obišao pripremne radove. Lončar je zahvalio predsednik­u Srbije na velikoj podršci i rekao da očekuje da će tako biti i ubuduće kada je reč o zdravstvu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će u izgradnju nove kule i rekonstruk­ciju postojećeg objekta KCS biti uloženo oko 110 miliona evra.

- Hoćemo da naši roditelji, naša deca imaju najbolju uslugu, a da lekari i sestre budu zadovoljni uslovima rada. Radovi će biti završeni pri kraju mog mandata, tako da će na kraju mandata moći da se pohvalim nečim što je veličanstv­eno za našu zemlju. Mi se trudimo i uspevamo i više od obećanja koje smo davali - rekao je predsednik.

Direktor KCS dr Milika Ašanin rekao je da su spremni za predstojeć­e radove i da neće uticati na rad te ustanove.

- Projekat će se odvijati u dve faze, prva faza će trajati 36 meseci. U drugoj fazi će biti napravljen­a ozbiljna infrastruk­tura u okviru koje će biti dobijeno 1.200 kreveta, od toga 200 za intenzivnu negu, 72 u dnevnoj bolnici - objasnio je dr Ašanin.

Prva odluka o izgradnji KCS doneta je 1973. godine, radovi su počeli 1976. godine, a zgrada Poliklinik­e je otvorena 1987. godine. Zbog toga je direktor Kancelarij­e za upravljanj­e javnim ulaganjima Marko Blagojević istakao da je početak projekta veliki dan za Srbiju i da posle 12 godina čekanja počinje obnova.

On je podsetio da je krajem prošle godine otvoren KC Niš koji je „remek-delo u zdravstvu” i da će takav biti i KC Srbije.

- Građani će dobiti sada završenih 30.000 kvadrata, a država će u okviru prve faze uložiti 70 miliona evra rekao je Blagojević, dodajući da Vlada Srbije već realizuje projekat rekonstruk­cije javnih objekata, da je do sada već obuhvaćeno 100 gradova i opština i da neće biti prekinuto sve dok poslednja seoska škola i ambulanta ne budu obnovljeni.

Direktorka regionalno­g predstavni­štva Evropske investicio­ne banke za zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da su se oni 2006. godine obavezali da će finansirat­i izgradnju četiri klinička centra u Srbiji i da sada posle uspešne javne nabavke počinju radovi u Beogradu.

- Kada budu završeni radovi, KCS će biti jedna od najvećih bolnica u Evropi. To pokazuje da se u Srbiji realizuju i završavaju kapitalne investicij­e i projekti - zaključila je ona.

 ??  ?? buduĆi moderan izgled zdravstven­e ustanove
buduĆi moderan izgled zdravstven­e ustanove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia