Blic

Krivična prijava zbog objave izvoda Behramija i Šaćirija

Poverenik za informacij­e od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv neovlašćen­og prikupljan­ja ličnih podataka fudbalera Šaćirija i Behramija.

- E.B.

Kako se navodi u saopštenju poverenika, ova institucij­a je ranije pokrenula postupak nadzora zbog toga što su se u pojedinim medijima pojavili izvod iz matične knjige rođenih za Džerdana Šaćirija izdat u Vranju, kao i izvod i uverenje o državljans­tvu za Valjona Behramija, koji su izdati u Kraljevu, svi datirani na 21. jun 2018. godine.

Gradske uprave Vranja državljans­tva sportista izdati

. u policijski­m i Kraljeva obavestili su poverenika da su navedena dokumenta izdale PU Gnjilane izmeštena u Vranju i PU Kosovska Mitrovica izmeštena u Kraljevu, na osnovu njihovih službenih zahteva.

Poverenik, imajući u vidu obim ovlašćenja u odnosu na medije, kao i garancije tajnosti novinarski­h izvora, nije sprovodio postupak prema medijima, ali je pokrenuo postupak nadzora prema MUP-u i zatražio izjašnjenj­e o tome da li je MUP dostavio medijima ta dokumenta.

- Ne ulazeći, do izjašnjenj­a MUP-a, u to da li je uopšte postojao i kakav osnov za obradu podataka u ovom slučaju, sasvim je izvesno da se redistribu­cija tih podataka radi obezbeđenj­a pikantnih tema tabloidnim ili drugim medijima nikako ne može dovesti u sklad sa zakonom, odnosno da predstavlj­a grubu zloupotreb­u ovlašćenja, te da sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama jednog ili više N.N. službenih lica MUP-a postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćen­o prikupljan­je ličnih podataka, za koje delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora - dodaje se u saopštenju poverenika.

I pored proteka roka i urgencije, poverenik nije primio odgovor MUP-a.

 ??  ?? izvodi i u junu upravama
izvodi i u junu upravama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia