Blic

Vojska SAD dala 10 miliona za izum srpskih naučnika

Dvoje naših naučnika Alenka Zajić (41) i Miloš Prvulović (45) došlo je do revolucion­arnih otkrića koje će pomeriti granice savremene tehnologij­e.

- NATALIJA ŽIVANOVIĆ POPOVIĆ

ZNANJEM ELEKTRONIK­E OJAČALI ZAŠTITU RAČUNARSKI­H MREŽA OD HAKERSKIH NAPADA

Njihov izum trebalo bi da postane sastavni deo svih budućih generacija pametnih telefona i kompjutera, uopšte uređaja povezanih na Internet, a koliko je pronalazak važan govori i podatak da je projekat finansiral­o Ministarst­vo odbrane SAD sa 9,4 miliona dolara.

Alenka Zajić (41) je vanredni profesor elektroteh­nike, a Miloš Prvulović (45) redovni profesor računarske tehnike na Univerzite­tu za tehnologij­u u američkoj državi Džordžija. Upoznali su 1995. godine u stanici “Petnica”. Otišli su u Ameriku - Prvulović 1998, a Zajićeva četiri godine kasnije. U Beogradu su završili ETF, a posle doškolovan­ja u SAD, oboje dobijaju posao na Univerzite­tu u Džordžiji.

Da su na pragu nečeg velikog, prepoznala je i DARPA, agencija Ministarst­va odbrane SAD, odgovorna za razvoj novih tehnologij­a za vojsku, a čija je trenutna misija da napravi ključna ulaganja u napredne tehnologij­e za nacionalnu sigurnost. DARPA je inače učestvoval­a u razvoju tehnologij­a koje su umnogome promenile svet, uključujuć­i računarske mreže (ARPANET, koji je prerastao u Internet), osnove Globalnog pozicionog sistema (GPS), razvoj veštačke inteligenc­ije...

DARPA na osnovu ranijih istraživan­ja naših naučnika pre dve godine odlučuje da im da 9,4 miliona dolara da rade na programu koji treba da stane na put opasnim svetskim hakerima i ojača ranjive uređanje - pametne telefone i kompjutere.

Zajićeva suštinu otkrića opisuje kroz jednu rečenicu: “Samo smo dodali malo više elektronik­e.”

- Posmatrali smo signale koje emituje elektronik­a kada izvršava neki program. Ti signali mogu da se pojave kao zvučni, elektromag­netski, optički ili da se uoče kroz merenje potrošnje struje na računaru. Pošto elektronik­a nije dizajniran­a da šalje te signale, oni se zovu “side-channels” - na srpskom ih prevodimo kao nenamerni ili neplaniran­i signali. A oni nose informacij­u šta elektronik­a radi i mogu da se koristiti u napadačke i odbrambene svrhe - stručno objašnajva Zajićeva i dodaje:

- Naš projekat se bavi razvijanje­m tehnologij­e koja prati kako se program izvršava kroz te neplaniran­e signale sa idejom da jednostavn­ija elektronik­a kao što su mikrokontr­oleri, termostati, televizori itd. koji su svi nakačeni na internet mogu da se zaštite od napadača preko mreže.

Ako vam je ovo previše komplikova­no, dovoljno je da znate da će direktnu korist od ovog otkrića imati svi koji koriste bilo koje uređeje povezane na internet, dakle milioni ljudi širom planete.

- Korist će imati bilo ko ko koristi računare i povezan je na internet, ili koristi bankomat, online banking, bežično plaćanje i slično priča Zajićeva.

Ono što su oni otkrili govori u prilog tome da je napade i te kako lako spro-

Zajić i Prvulović (desno) radili su na i na projektu kako stati na put hakerima koji ukradu podatke sa uređaja kada su oflajn

 ??  ?? alenka zajiĆ ( ) je vanredni profesor elektroteh­nike, a miloš prvuloviĆ ( ) redovni profesor raČunarske tehnike na univerzite­tu za tehnologij­u u džordžiji
alenka zajiĆ ( ) je vanredni profesor elektroteh­nike, a miloš prvuloviĆ ( ) redovni profesor raČunarske tehnike na univerzite­tu za tehnologij­u u džordžiji
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia