Blic

Čuvaju srušene domove od lopova

Vratili smo se u srušene domove, moramo da štitimo imovinu koju niko drugi neće da čuva, pričaju stanari iz novosadske Dositejeve 11, gde se obrušio zid zbog gradnje zgrade na susednom placu i presekao kuće napola.

- Aleksandar latas

Ištvana Žigu, jednog od stanara čiji je dom teško oštećen, sreli smo ispred praga razrušene kuće, pored pokidane trake na kojoj piše „stop - policija“. Žiga je jedan od stanara koji su preživeli pravu dramu i ostali bez domova. Zidovi njihovih stanova srušili su se pošto je bager investitor­a na susednoj parceli počeo da kopa temelj. Stanari su bežali glavom bez obzira da ih šut ne zatrpa, pošto im se u trenutku srušilo pola kuće.

Kako kaže, u ruševnu kuću se vratio iz hotela jer se boji da će ostati bez stvari koje su u njoj ostale. Iako je obećano da će neko od policije ili komunalne policije biti stalno u ulici, od preksinoć više niko ne dežura.

- Većina ljudi se vratila i tu smo, kako su nam iz policije objasnili, na svoju odgovornos­t. Ali mi nemamo gde da idemo, bojimo se za imovinu, sve nam je ostalo u domovima. Smešteni smo u nekom lošem hotelu na Klisi gde su mi jutros rekli da moram da biram da li ću jesti jaje ili viršlu! Pa nisam ja socijalni slučaj, niti sam kriv što su mi porušili kuću. Koliko smo saznali, hotel je plaćen do ponedeljka, a posle šta će biti sa nama, to niko ne zna - izjavio je Žiga. Struja u srušenim kućama im je isključena, sve što su imali u frižiderim­a i zamrzivači­ma bacaju u kontejnere, ali to im nije glavna briga. Boje se kiše koja kad padne može da im uništi ostatak ruiniranih stvari ili da se u najgorem slučaju sve poruši. Za svoju nesreću jednako krive i investitor­a i inspekcije, jer su potonje zvali još pre dva meseca kada je bager prvi put došao u susedno dvorište i odmah napravio rupu u zidu kod jedne komšinice. Inspekcija je tog dana došla po prijavi, ali radovi nisu zaustavlje­ni, iako dozvole za gradnju nije bilo. Tek kada se zid obrušio, radovi su obustavlje­ni.

- Tri dana sam na sedativima. Kad je počelo sve da se ruši, bila sam sa dvoje dece od sedam i četiri godine, nismo znali gde da bežimo, sve se oko nas treslo, deca su još pod stresom. Bojim se da će nas svi prevariti i zaboraviti, obećavaju nam neki privremeni smeštaj, ali ništa se ne dešava - kaže stanarka Slavica.

Stanari sada sumnjaju da im je kuća namerno oštećena kako bi i na njihovom placu bila izgrađena stambena zgrada, kao na susednom. Kako stanari dodaju, investitor „Astra plan“još pre devet godina raspitivao se za njihovu kuću i plac, ali ništa nisu hteli da prodaju. Kažu da su pokušali da urazume i vozača bagera kada se pojavio, napominjuć­i mu da su zidovi od čerpića, ali on je kratko odbrusio „kako je profesiona­lac i da ništa ne brinu“.

Vesna Premić, jedna od stanarki, smatra da gradske vlasti, ako su već obećale pomoć, treba da im ponude trajniji smeštaj ili da se nađe novi investitor koji bi objedinio dve parcele i sagradio

NEMAMO GDE DA IDEMO, BOJIMO SE ZA IMOVINU, SVE NAM JE OSTALO U DOMOVIMA, PRIČA IŠTVAN ŽIGA

 ??  ?? kuĆa preseČena napola zbog nelegalnih radova na susednom placu
kuĆa preseČena napola zbog nelegalnih radova na susednom placu
 ??  ?? nismo znali gde da bežimo sa decom, sve se oko nas treslo
nismo znali gde da bežimo sa decom, sve se oko nas treslo
 ??  ??
 ??  ?? radovi zatvoreni tek posle incidenta, iako dozvola nema
radovi zatvoreni tek posle incidenta, iako dozvola nema

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia