Blic

“Dina” kartica od sada obavezna

-

Svako ko otvori tekući račun u banci od sada će dobiti “dinu” kao osnovnu karticu, dok će ostale kartice “visa” i “master” biti dopunske, i banka će moći da ih izda samo na zahtev klijenta. Ova novina odnosiće se na sve građane, a za one koji imaju kartice primenjiva­će se kada istekne njihov rok korišćenja. Bez obzira na ove novitete, građani mogu da koriste za plaćanja sve kartice koje imaju.

Iako će banke biti u obavezi da svima izdaju “dina” karticu, na klijentu je da li će da je koristi za plaćanja ili ne. Ona će se voditi kao osnovna kartica, dok će dopunske biti “visa” i “masterkard” i njih će banka odobravati isključivo na zahtev klijenta. Najveću korist od masovnije upotrebe “dine” imaće trgovci, i to mali koji su izbegavali da prihvataju kartice zbog visokih troškova.

Očekivanja su da će mali trgovci i zanatske radnje najviše dobiti masovnijom upotrebom domaće kartice, jer su njeni troškovi drastično manji od upotrebe kartica međunarodn­ih kartičarsk­ih sistema. Da je tako, jasno pokazuje računica. U proseku, ukoliko se plaća “dinom”, trošak je 2,16 dinara, “vizom” osam dinara, a “masterkard­om” 12,2 dinara.

Upotreba “dine” moguća je van granica Srbije na mrežama Discover, DinerSClub Internatio­nal i Puls. U toku je realizacij­a saradnje Narodne banke Srbije sa najvećim kartičnim sistemom na svetu China Union Pay.

Domaća platna kartica može da se koristi za plaćanje u zemlji i inostranst­vu, zatim za onlajn plaćanja u Srbiji i na portalu E-uprave.

Može da se koristi za plaćanje u zemlji i inostranst­vu

 ??  ?? uz tekuĆi raČun, korisnik dobija još jedno sredstvo plaĆanja
uz tekuĆi raČun, korisnik dobija još jedno sredstvo plaĆanja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia