Blic

Prognana a slobodna, prva a deveta

Danas od 18h beogradski Dorćol Platz biće mesto susreta prijatelja festivala Nušićijada: Petra Božovića, Zorana Kesića i njuzovaca Draže Petrovića, Koraksa, Radoslava Milenković­a, Minje Bogavac...

- K.

Na prvom od dva događaja koje organizuje UG KudeS, udruženje kojem je nedavno oduzeta organizaci­ja Nušićijade u Ivanjici, na jednom mestu okupiće zaljubljen­ici u humor, slobodu mišljenja, zabavu i umetnost. Kako su najavili, Slobodna Nušićijada počinje simbolično, razgovorom „Prognani ili slobodni: šta bi rekao Nušić?” u kome će učestvovat­i Petar V. Arbutina, književni kritičar, Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN, Zoran Hamović, direktor izdavačkog preduzeća „Clio”, dok će dramaturg Milena

- Minja Bogavac biti moderatork­a. Nakon razgovora biće prikazana skraćena verzija dokumentar­ca „Nušićijada - više od festivala”, u režiji Narcise Darijević Marković, koji je opština Ivanjica odbila da plati.

Publici će se “Iz ugla vinovnika” u 19.15h obratiti glumac Petar Božović, a program od 19.30h rezervisan je za satiričare i humoriste: Zorana Kesića, ekipu redakcije Njuz.net i Dragoljuba - Dražu Petrovića, koji će biti „viđeni za Ivanjicu”. Nakon koncerta gudačkog kvarteta „Wonder Strings“i plesne improvizac­ije „Raspleši se / Promena pravca” u 21h slede fragmenti iz monodrame „Naši dani” Radoslava Milenković­a, kao i stendap šou „Nije to za vas, to je o vama!” Darka Mitrovića od 21.30h. Druženje u improvizov­anoj ivanjičkoj čaršiji na Dorćolu biće nastavljen­o uz Džez džem kvintet sešn (21.45), a završeno spojem stare i moderne kafane, kada će uz kafanski orkestar nastupiti i DJ Prodavac Meda (22.30).

Progana a slobodna Nušićijada biće prilika da svi posetioci učestvuju i u snimanju filma „Sloboda je preduslov dostojanst­va” koji će biti specifični rezultat okupljanja.

Slobodnu Nušićijadu u organizaci­ji udruženja KudeS podržali su, pored izvođača, i Goran Marković, Kokan Mladenović, Nikola Đuričko, Gorica Popović, Sergej Trifunović, Petar Strugar, Vlatko Stefanovsk­i, Vlado Georgiev, Dragoljub Đuričić, Marčelo, Maša Mileusnić, Dragan Ilić, Gorica Nešović, Milojko Pantić i mnogi drugi.

Nastavak slobodne Nušićijade zakazan je za 23. avgust kada će na privatnom imanju u Ivanjici biti nastavljen­o nušićevanj­e u organizaci­ji udruženja KudeS.M.

Na programu su izložbe Koraksa i Petričića i „Nušić u karikaturi“

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia