Blic

Srbija sa dva tima u kvalifikac­ijama za LŠ

-

Srpski fudbalski klubovi posle trećeg kola kvalifikac­ija evropskih takmičenja drže prvo mesto na osnovu ovosezonsk­og osvajanja koeficijen­ta na UEFA ranglisti, ali to je samo privremeno stanje, dok se u igru ne uključe i “veliki”. Ono što je znatno važnije jeste da bi naša zemlja mogla da se izbori za dva mesta u kvalifikac­ijama u Ligu šampiona.

I, dok su iza Srbije u ovom trenutku, na osnovu ovosezonsk­ih rezultata, danski klubovi sa 3.500, potom slovački (3.375), škotski (3.250), norveški (3.125), mnogo važnija je “velika tabela”, ona na kojoj su sve države na osnovu učinka u poslednjih pet sezona. Ta tabela i određuje iz koje zemlje koliko klubova učestvuje u kom takmičenju.

Računajući ukupan koeficijen­t na osnovu prethodnih pet godina, Srbija je sa novim poboljšanj­em zadržala 19. mesto sa 20.125 i smanjila zaostatak za Kiprom (21.800), povećala u odnosu na Belorusiju (19.875), ali i dalje deluje daleko 15-plasirana Hrvatska (23.750) koja sledeće sezone daje dva tima za kvalifikac­ije za Ligu šampiona. Deluje daleko ta njena pozicija, ali... i nije baš to toliko nedostižno.

Međutim, već sledećeg leta, Srbija će, kao i ostale države, u sklopu “petogodišn­jeg obračuna koeficijen­ta” izgubiti bodove iz sezone 2014/2015, što u našem slučaju iznosi skromnih 2.750. Hrvatska će izgubiti čitavih 6.875, jer je u pitanju jedan od najsupešni­jih sezona tamošnjeg fudbala, a svakako najbolja u poslednjih pet godina. Tih “četiri hiljade i nešto malo pride” razlike, je zapravo dovoljno da se prestignu Hrvati, što bi moglo da znači da će Srbija od sledećeg leta imati prvenstvo iz kog će dva tima igrati kvalifikac­ije za Ligu šampiona 2019/2020.

 ??  ?? zvezda i partizan su popravili koeficijen­t srbije u uefa
zvezda i partizan su popravili koeficijen­t srbije u uefa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia