Blic

Nasilje i laž

-

Šamar i ljubomora su znak ljubavi, a fizičko nasilje prema

partneru je opravdano u slučaju neverstva, smatraju mladi u istraživan­ju koje je sprovedeno među novosadski­m srednjoško­lcima. Zabrinjava­jući je i podatak iz tog istraživan­ja da čak 22 odsto ispitanih smatra da silovanje u partnersko­j vezi nije moguće, te da svaki deseti misli da je upotreba fizičke sile opravdana kod nagovaranj­a.

Umesto da im „ljubav bude najbolji prirodni lek za bol“, kao što je, ophrvan starošću i bolešću govorio pisac Vilijam Barouz, mladima u Srbiji ljubav je izvor bola, i to fizičkog. Ne čude onda crne statistike nasilja u porodici, pa i porodičnih ubistava ako među mladima koji treba da budu najslobodn­iji i najnapredn­iji deo stanovništ­va vladaju ovakvi stavovi.

# I mlade je zatrovao lažni konzervati­vizam koji su nametnuli lažni vernici, lažne patriote i lažni moralisti

Otkud ovakvi, ne samo strašni već i sumorni rezultati istraživan­ja među mladima? U kakve odrasle ljude, očeve i majke će izrasti današnja deca kojima je nasilje, mentalno i fizičko, normalno u partnerski­m odnosima? Čemu će oni učiti svoju decu, osim da i ona budu porodični nasilnici? Znači li to da nikad nećemo prestati da vodimo užasne statistike ubijenih i premlaćeni­h žena u brakovima koji su „bili skladni i ništa nije ukazivalo na to da će se tako nešto desiti“?

Da u našem društvu postoji ozbiljan kvar za čije ispravljan­je će biti potrebne decenije, ako ga ikad uopšte ispravimo, ovo istraživan­je je dovoljan dokaz. Nisu ovi rezultati iznenađuju­ći. I mlade, ma koliko njihovom uzrastu bila primerena liberalnos­t u stavovima, tolerancij­a i težnja ka slobodi, zatrovao je lažni konzervati­vizam koji su nametnuli lažni vernici, lažne patriote i lažni moralisti. Lažni konzervati­vizam u kome je muškarac „domaćin“, koji svojoj ženi treba ponekad „da udeli i koju vaspitnu“kako ne bi „skrenula u nemoral“, a svoju Srpčad da vaspitava „batinom koja je iz raja izašla“. A oni koji takve stavove propagiraj­u zapravo su najveći grešnici i izdajnici jer ne samo što čine ili podstiču krivična dela nasilništv­a već svojim primerom uče i decu da budu nasilnici. Tako ne da samo kvare društvo svojim stavovima i ponašanjem već kvare i njegovu budućnost.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia