Blic

40.000 vojnika pred ruskim pragom

Norveška će biti domaćin većine aktivnosti koje će biti deo velikih vojnih vežba NATO zakazanih za oktobar, a koje će predvoditi Nemačka sa čak 8.000 vojnika.

- Ivana kešanski

Vežbe nazvane „Trajdent džankčer 2018“održaće se tokom dve nedelje počevši od 25. oktobra, potvrđeno je iz sedišta NATO u Briselu.

Vežbe će se sprovoditi u vazduhu, na moru i na tlu, i to blizu arktičkog kruga, a uključivać­e sve članice NATO, plus partnere Finsku i Norvešku. Vežbe će predvoditi admiral Džejms Fogo, a prema najavama to će biti najveći vojni manevar od kraja Hladnog rata.

- NATO je defanzivni savez. Mi ne tražimo rat, mi smo posvećeni odbrani i odvraćanju.

To je suština ove vežbe. Vežbamo da se odbranimo i pokazujemo spremnost da odgovorimo na bilo koju pretnju u bilo kojem trenutku iz bilo kojeg pravca - rekao je admiral Fogo.

Očekuje se učešće oko 40.000 vojnika, 10.000 vojnih vozila i tehnike, 130 letelica i 70 brodova. Dopremanje tehnike trenutno je u toku, kao i postavljan­je oko 50 kampova za osoblje.

Portparolk­a NATO Irina Novakova je rekla da je cilj „Trajdent džankčera 2018“u oktobru da se vežba sposobnost Alijanse da sprovodi zajedničke vojne operacije i da brani svoju populaciju i teritoriju.

Vežbe se organiziju u skladu sa članom 5, koji predviđa kolektivnu odbranu ukoliko neka od zemalja članica Alijanse bude napadnuta. Inače, Norveška i Rusija dele oko 200 kilometara kopnene granice, kao i morsku koja se prostire duž Barencovog mora i Severnog ledenog okeana. O održavanju ove vežbe Rusije je obaveštena još u maju.

NA VEŽBAMA UČESTVUJE 30 ZEMLJA, 10.000 VOJNIH VOZILA, 130 HELIKOPTER­A I 70 BRODOVA

NEMAČKI DOPRINOS Nemačka će vežbama doprineti velikim brojem vojnika i vojnom opremom, zajedno sa drugim većim članicama poput SAD, Kanade i Italije.

Ona će imati veliku ulogu na predstojeć­im vežbama, kao predvodnik takozvane sile na čelu, odnosno zajednički­h snaga vrlo visoke spremnosti,

koje treba da budu spremne u kratkom roku da odgovore na eventualni napad na NATO. Nemačka planira da pored 8.000 trupa pošalje na vežbe 200 armiranih vozila, među kojima i 20 „leopard“tenkova.

TENZIJE IZMEĐU RUSIJE I NATO

Odnosi Rusije i Zapada su se pogoršali, pa su tenzije između Moskve i NATO velike. Prošlih godina NATO je sproveo nekoliko manjih vojnih

vežbi u Poljskoj i zemljama Baltika kao odgovor na rusku aneksiju Krima 2014. godine i podršku separatist­ima u istočnoj Ukrajini.

Prošle godine, praktično u isto vreme, održana je velika ruska vojna vežba „Zapad 2017“, u kojoj je učestovala i Belorusija. Na istočnim granicama NATO-a tada se okupilo 12.000 vojnika, što je izazvalo reakciju Alijanse, ali i Evropske unije, pa je šefica diplomatij­e EU pozvala na planiranje bržeg odgovora u slučaju konflikta.

Nemački mediji pisali su tada, pozivajući se na dva odvojena izvora, da “Zapad 2017” nije vežba “borbe protiv terorizma”, kako je saopšteno, već simulacija rata s NATO u Evropi. Osnovni scenario, tvrde izvori, bilo je zauzimanje Baltika za nekoliko dana, a ruska vojska je navodno vežbala i iznenadni napad na zapadnoevr­opske članice NATO-a, poput Nemačke i Holandije, ali i Poljske, Norveške i neutralnih država Švedske i Finske.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia