Blic

Obuka nastavnika za elektronsk­e udžbenike

-

U Beogradu je juče održana obuka za 70 nastavnika - mentora za elektronsk­e udžbenike i digitalne obrazovne materijale, koji će potom svoja znanja preneti drugim kolegama.

Primena digitalnih udžbenika kreće od ove školske godine, a među nastavnici­ma vlada veliki entuzijaza­m.

Projekat obuke je nastao na inicijativ­u kabineta premijerke, a u saradnji sa Ministarst­vom za nauku i tehnološki razvoj i Zavodom za unapređenj­e obrazovanj­a, a sa željom, kako kaže Ivona Simić, savetnica premijerke za ljudske resurse, da se digitalizu­je nastava, uvedu digitalni materijali i ojačaju kompetenci­je nastavnika da mogu da prate savremene trendove.

Simić je bila jedan od predavača na seminaru, a ističe da je cilj ovog pilot-projekta da se gradivo prenese učenicima na njima primeren način te da deca uče koristeći digitalne sadržaje.

Projekat digitalnih obrazovnih materijala promovisal­a je premijerka Brnabić koja je u martu prisustvov­ala oglednom času u Osnovnoj školi “Drinka Pavlović” kada je predstavlj­en prvi srpski e-udžbenik iz biologije. Deca su na probnim časovima dobro prihvatila nov metod učenja.

“Oni lakše prate digitalne sadržaje, vole kratku i brzu informacij­u i doživljava­ju to kao da uče kroz igru”, ističe Simić za Tanjug.

Jedna od polaznica, Sanja Delić, defektolog iz Osnovne škole “Miodrag Matić”, zadovoljna je obukom.

“Deca su zaintereso­vana za telefone, kompjutere igrice, a digitalni udžbenici to negde i jesu i to je suština, da im približimo znanje na način koji je njima prihvatlji­v.“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia