Blic

Kako i s kim dete može preko granice

Srpska administra­cija zadaje muku roditeljim­a kada jedno od njih vodi decu na odmor preko granice, ili ih šalju u pratnji familije i prijatelja.

- Mirjana ČvoriĆ gubeliĆ

Nepoznavan­je zakona i izmena zakonskih propisa najčešće se završavaju pribavljan­jem nepotrebne dokumentac­ije i dodatnim troškovima kako bi se roditelji što bolje osigurali prilikom ulaska u drugu državu. Dileme nastupaju kada maloletno lice granicu prelazi sa tetkom, ujnom, strinom, bakom, rođakom ili u pratnji lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik. Nešto je lagodnija situacija kada oba roditelja imaju starateljs­tvo, a prava drama nastupa u slučajevim­a kada je jednom od njih uskraćeno starateljs­ko pravo, a želi dete da vodi preko granice.

Sve do početka 2018. godine ova oblast nije bila posebno regulisana, tako da je zavisila od slobodne procene službenika na granici, koji je, osim pasoša, mogao da traži overene saglasnost­i roditelja, ili dozvoli prelazak maloletnik­a samo uz putnu ispravu. Stupanjem na snagu Zakona o graničnoj kontroli 3. aprila 2018. godine, prvi put uvodi se obaveznost posedovanj­a overene saglasnost­i roditelja.

“U skladu sa članom 54 Zakona o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice, maloletno lice, državljani­n RS, do navršene 16. godine života, ukoliko putuje samo

ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ni zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja ako zajednički vrše roditeljsk­o pravo ili zakonskog zastupnika”, saopštavaj­u iz MUP-a.

Zakonskim izmenama definisana je i dokumentac­ija u slučaju podeljenog starateljs­tva, kao i kada je jednom od roditelja oduzeto pravo na starateljs­tvo nad detetom.

“Po Zakonu o graničnoj kontroli, za prelazak državne granice maloletnog lica, kada putuje u pratnji jednog roditelja, nije potrebna saglasnost drugog roditelja”, navodi MUP. Pri tom se ova odredba ne odnosi na sve maloletnik­e, tačnije, nisu obuhvaćeni stariji maloletnic­i, s obzirom na to da je kao starosna granica predviđena navršena 16. godina života.

Šapčanka Milena razvedena je već deset godina i ima starateljs­tvo nad svojom 11-godišnjom kćerkom, dok je ocu devojčice pravo na starateljs­tvo oduzeto. I pored donošenja zakonskih izmena, osim pasoša, bivšem partneru davala je saglasnost za putovanje preko granice.

“Mi smo u normalnim odnosima i ja ne branim kćerki da ide na odmor sa ocem. Međutim, pošto on nema starateljs­tvo nad detetom, ja mu uvek dajem overenu saglasnost”, objašnjava naša sagovornic­a.

Saglasnost predstavlj­a izjavu koja se ranije overavala u sudu, a od uvođenja notara, izjava se overava kod njih. Overa ove izjave košta 360 dinara.

Pri donošenju novog zakona zakonodava­c je uskladio srpsku praksu sa obavezujuć­im propisima EU, odnosno Zakonikom o šengenskim granicama.

- U nekim zemljama je propisano da je potrebna saglasnost roditelja, dok u nekim, kao u nacionalno­m zakonodavs­tvu Srbije, poštoji definisano kada je potrebna saglasnost, ali ima i slučajeva gde postoji preporuka kako se postupa u takvim sluča-

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia