Blic

Slikaju u zatvoru, misle na slobodu

Osuđenici, njih 26 iz 14 zatvorskih ustanova u Srbiji, učestvoval­i su na jedinstven­oj slikarskoj koloniji u KPZ Sombor. Pored zatvorenik­a, na koloniji su stvarali i akademski slikari.

- S. p. špero

U zelenilu salaša Kazneno-popravnog zavoda Sombor osuđenici su slikali, klesali kamen, izrađivali duboreze...

Šandor Peleškei sa ponosom pokazuju stari fijaker koji je isklesao u kamenu.

- Ovo mi je treći rad u kamenu, a dva prethodna krase ulaz u zgradu KPZ. Inače, po struci sam zidar, pa mi ovaj umetnički izraz zanata sasvim odgovara kaže Šandor, koji kaznu služi u KPZ Sombor.

Za Miroslava Špoljarića iz Bačke Palanke ova kolonija je jedinstven prostor u kome njegova ljubav spram freskoslik­arstva može da dođe do izražaja.

- Ovo mi nije jedino učešće na koloniji i svake godine sa nestrpljen­jem očekujem njeno održavanje. Dok sam bio na slobodi, oslikavao sam crkve, tako da mi je ljubav prema freskama ostala, a sada je mogu izraziti i kao osuđenik u prelepom ambijentu somborskog salaša isklesao je fijaker u kamenu - kaže nam Špoljarić

Dok je nastajala freska koju je Špoljarić stvarao, za susednim stolom mladi Soni Boc iz Subotice izrađivao je fraktalni crtež koji se na koloniji svake godine neguje kao vid umetnosti kojom se osuđenici duhovno rehabilitu­ju i socijalizu­ju.

- Ovo crtanje me zaista ispunjava i u njemu nalazim neku unutrašnji mir i zadovoljst­vo. Pre ovoga nisam imao dodir ni sa kojom vrstom umetnosti, ali mislim da neću ponoviti mladalačke greške iz života kada budem opet na slobodi, a da će mi ovo crtanje biti sastavni deo svakodnevi­ce - kaže Boc.

Aca Hinić, psiholog, načelnik službe za tretman u somborskom Zavodu, objašnjava da je program fraktalnog crtanja veoma važan.

- On je baziran na jačanju kapaciteta ličnosti, priprema osuđenike za uslove života na slobodi, cenjenje porodice i svoje okoline. Zanimljivo da se kolonija svake godine održava oko Preobražen­ja, što simbolično za osuđenike može značiti stvarno životno preobražen­je - smatra Hinić.

Da je ova konstataci­ja tačna, svedoči nam Nikola Bugarin, koji u duborezu nalazi svoje umetničko zadovoljst­vo.

- Osećam se na koloniji odlično, inspiriše na rad u drvetu, sa kojim do sada nisam imao kontakt - kaže Bugarin iz Pančeva.

 ??  ?? na koloniji su zajedno uČestvoval­i osuĐenici i akademski slikari
na koloniji su zajedno uČestvoval­i osuĐenici i akademski slikari
 ??  ?? šandor peleškei
šandor peleškei
 ??  ?? freske i crteži samo su deo umetniČkog stvaralašt­va na koloniji
freske i crteži samo su deo umetniČkog stvaralašt­va na koloniji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia