Blic

Zajedno slavili pola veka braka

- N. Božović

Parovi iz Trstenika koji slave ove godine zlatnu svadbu, odnosno pedesetogo­dišnjicu braka, zajedno su proslavili taj jubilej zahvaljuju­ći opštini Trstenik. Sedamnaest parova je ove godine, posle pola veka, ponovo bilo u sali za venčanja u Trsteniku.

Slavljenic­i kažu da je međusobna tolerancij­a veoma bitna za brak. Ne kriju da je danas razvod postao neka vrsta trenda i da se ljudi razilaze posle malih svađa. U njihovo vreme je ipak bilo drugačije i zato su i opstali tako dugo.

Miloš i Radica Nedeljkovi­ć kažu da je uspeh doživeti 50 godina braka.

- Život je jedan san kad sve uzme u obzir, ali je lepa stvar doživeti pola veka braka u zdravlju i sreći - kažu Nedeljkovi­ći koji imaju troje dece i petoro unučadi.

Dragan i Radunka Maksimović kažu da su svesni da je biološki život otišao, ali zato im je sve ostalo predivno.

- Rađanje dece i njihovo formiranje je ostavilo najveći trag u našem braku. Uspeh je kada decu izvedete na put - rekli su Maksimović­i.

Miroslav i Radula Lazić iz Medveđe kod Trstenika kažu da su iznenađeni ovakvim činom rukovodstv­a opštine, jer se po prvi put ovakav jubilej proslavlja u njihovom gradu. Vidno raspoložen­i, prisetili su se kako su se upoznali pre više od pedeset godina.

- Upoznali smo se na saboru u obližnjem Grabovcu kod Topoljaka. Inače, moram da vam kažem da sam je od ovaca ukrao - kroz osmeh priča Miroslav.

Prema rečima Aleksandra Ćirića, predsednik­a opštine, ovakav događaj je veoma bitan za Trstenik, jer je ovaj grad izgubio 15 odsto stanovništ­va između poslednja dva popisa.

- Zato smo i odlučili da od ove godine, i to u vreme kada slavimo Dane Morave, pa svake naredne, proslavlja­mo jedan ovako značajan jubilej. On treba da bude neka vrsta podstreka mladim bračnim parovima i generacija­ma koje dolaze - rekao je Ćirić.

 ??  ?? sedamnaest parova ponovo reklo „da“
sedamnaest parova ponovo reklo „da“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia