Blic

Re u ogu rskoj

-

susede umešala, i to na treće mesto “ubacila”, Savezna Republika Nemačka, gde je prošle godine prijavljen­o hapšenje 204 naša državljani­na, a zatim sledi Mađarska, čija policija je privela 185 osoba sa srpskim pasošem.

- Među zemljama gde se nalazi veći broj zatvorenik­a sa srpskim državljans­tvom spadaju i susedne države Bosna i Hercegovin­a i Makedonija, ali i Španija, Švajcarska, Austrija - ukazuju podaci MSP-a.

U Ministarst­vu spoljnih poslova naglašavaj­u da nije uočena tendencija povećanja broja uhapšenih osoba na određenim kontinenti­ma ili državama.

- Broj uhapšenih osoba gotovo konstantan jer, poređenja radi, tokom 2016. godine diplomatsk­o-konzularni­m predstavni­štvima Republike Srbije nadležni organi zemlje prijema prijavili su lišavanje slobode 1.896 osoba - kažu u MSP. Beograđank­a Sara Vidak (20), koja je pre nekoliko dana uhapšena u Kotoru i odmah upućena u pritvor u Spužu zbog sumnje da je napala sudiju Jelenu Stanišić, poslednja je u nizu naših državljana o čijem privođenju je obavešteno srpsko MSP, a naše diplomatsk­o predstavni­štvo ponudilo pomoć. Odmah posle privođenja devojke, koja pored srpskog ima i kanadsko državljans­tvo, Ambasada Srbije u Podgorici je reagovala i od nadležnih organa u Crnoj Gori zatražila sve informacij­e u vezi s njenim hapšenjem, prvenstven­o da njena prava ne bi bila ugrožena. Tokom letnjih meseci hrvatska policija uhapsila je nekoliko Srba zbog pokušaja krijumčare­nja migranata u njihovu zemlju. Naime, 10. juna u Donjem Žirovcu, na granici BiH i Hrvatske, policija je zaustavila automobil zagrebački­h tablica koji je vozio Srbin (32). Pored njega uhapšena su i dva Avganistan­ca zbog sumnje da su za unapred dogovoren novčani iznos došli do Donjeg Žirovca kako bi preuzeli neutvrđen broj stranaca i ilegalno ih prevezli do Hrvatske i drugih zemalja Evropske unije.

Nepunih mesec dana kasnije, policija je u mestu Poljica na imotskom području zaustavila vozilo austrijske registraci­je koje je vozio Srbin (25), a u kojem se nalazilo 12 migranata iz Irana i Avganistan­a za koje je utvrđeno da su nezakonito ušli i borave na teritoriji Hrvatske. Zbog sumnje da su počinili kazneno delo protivzako­nitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, uhapšena su dvojica Srba (24 i 22 godine), kao i državljani­n Austrije (44).

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia