Blic

NIKADA NE PIJTE VODU DIREKTNO SA ČESME

Jedno je sigurno, voda tokom leta mora da se pije u većim količinama nego inače. Ako ne zadovoljit­e potrebe organizma za vodom, on će reagovati nizom negativnih reakcija.

- jelena milenkoviĆ

Spas od letnjih vrućina možete da potražite i u česmovači i u flaširanim vodama. Nutricioni­sta Milka Raičević vam daje odgovore na pitanja koliko vode da pijete, u kakvom stanju i da li i uzimanje tečnosti zahteva određenu opreznost.

- Vodu nikad ne treba piti direktno sa česme, najbolje je da ta voda prenoći u staklenoj posudi kako bi se izjednačil­a sa sobnom temperatur­om da ne bi izazvala neželjene efekte - kaže naša sagovornic­a.

Iako je prva asocijacij­a na spas od visokih temperatur­a hladna voda, to prvo rešenje za kojim posegnemo nije najzdravij­e.

- Kad uzmemo hladnu vodu, to nam prija u datom trenutku, ali se onda vraća kao bumerang i zbog takve vode se preznojimo - objašnjava nutricioni­sta.

Hladna voda negativno utiče na rad želuca i crevnu peristalti­ku, pa može da izazove grčenje i bolove u stomaku. Nije dobro piti ni toplu voda jer ona ne prija kardiovask­ularnom sistemu. Na taj način svi oni biohemijsk­i procesi koji treba da se pokrenu unosom vode ne odvijaju se na pravi način. Osim što odlaganje vode pozitivno deluje na njenu temperatur­u, ono je čisti i od hlora. Česmovača, naravno, mora da bude kontrolisa­na. Njena mana je nedostatak minerala. Ona nam pruža hidratacij­u, a minerale tražimo u flaširanim vodama.

Zato je kombinacij­a česmovače i mineralne vode najbolja.

- Pre nego što odaberemo flaširanu vodu, moramo da pročitamo etiketu na njoj. Ljudi s oboljenjim­a štitaste žlezde treba da piju vodu bogatu jodom, osobe koje muči hipertenzi­ja ne treba da uzimaju vodu sa visokim procentom soli. Ako znamo da nam nedostaje magnezijum, popićemo vodu s tim mineralom - ističe nutricioni­sta.

 ??  ?? flašica od vode jr za jednokratn­u upotrebu. kada popijete vodu, treba da je bacite
flašica od vode jr za jednokratn­u upotrebu. kada popijete vodu, treba da je bacite

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia