Blic

„Daster“se ne predaje

“BLIC” TEST - VOZILI SMO NOVU GENERACIJU “DAČIJINOG” MODELA

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Odmah nam je bilo jasno zašto je ovo jedan od najprodava­nijih krosovera u Evropi.

“Dačija” sebi ne sme da dozvoli neuspeh, pa je tako novi “daster” krenuo utabanim stazama prve generacije koja je bila najprodava­niji SUV na brojnim evropskim tržištima. Rumunski brend u rukama “Renoa” ponovo je odigrao na sigurno - zadržan je dopadljiv dizajn, sada sa boljom aerodinami­kom zahvaljuju­ći više postavljen­om poklopcu motora i vetrobrans­kim staklom pomerenim unapred za 100 milimetara, doterana je unutrašnjo­st, a zadržana je i pristupačn­a cena.

Takođe, vizuelno novi “daster” izgleda šire i robustnije, što je bila i najveća, ako ne i jedina zamerka “originalu”. Dodata su i prednja i zadnja LED svetla, masivniji krovni nosači, alu felne od 17 inča... Novi branici su ukupnu dužinu automobila povećali za 27 milimetara, dok je zadržano međuosovin­sko rastojanje od 2.670 mm. Promene su taman tolike da vlasnici prve generacije nemaju osećaj da voze model kojem je prošlo vreme.

U enterijeru je primetan napredak po pitanju ergonomije, kvaliteta materijala i opremljeno­sti. Nova je i instrument tabla, a najviše promena je doživela centralna konzola, sada sa ekranom osetljivim na dodir (dijagonala sedam inča) postavljen­im na višu poziciju. Odmah smo osetili i da su sedišta bolje profilisan­a nego na prethodnoj generaciji, a povećan je i sedalni deo, za oko 20 milimetara. “Daster” je i dalje među rekorderim­a po pitanju ponude prostora na zadnjoj klupi, na koja bez problema mogu da se montiraju čak tri dečja sedišta. Zapremina prtljažnik­a je 445 litara, odnosno 411 litara kod verzije sa 4x4 pogonom.

Na “Blic” testu smo imali “daster” sa 4x2 pogonom, odnosno pogonom na prednjoj osovini, u kombinacij­i sa 1,2-litarskim četvorocil­indričnim turbo benzincem koji razvija 125 konja. U pitanju je verzija koja je više namenjena za gradsku vožnju, odnosno za vozače koji nemaju potrebu za “off road” izletima. Model sa 1.2 TCe motorom ali i 4x4 pogonom košta dodatnih 2.000 evra.

Motor je pružio koliko smo i očekivali. Na papiru 125 KS zvuči mnogo, međutim, u praksi nismo dobili čudo. “Daster 1.2 TCe” ubrzava solidno, ali su prenosi šestostepe­nog manuelnog menjača nešto duži. Ko je vozio dizel verziju 1.5 dCi primetiće da pri 60-70 km/h u petoj brzini mali benzinac ne može da ubrza ako ne ubacite u niži stepen prenosa. Ipak, posle kraćeg perioda vozač se privikne temperamen­tu motora koji bi uskoro trebalo da zameni moderniji 1.3 TCe.

U vožnji, “daster” je čvrst i stabilan, kočnice su sasvim solidne, a jedino skroman utisak ostavlja previše lagan servo upravljač.

Početna cena “dastera” sa 1.2 TCe motorom je 14.090 evra.

 ??  ??
 ??  ?? zadržan je dopadljiv dizajn, sada sa boljom aerodinami­kom nova je i instrument tabla
zadržan je dopadljiv dizajn, sada sa boljom aerodinami­kom nova je i instrument tabla
 ??  ?? vizuelno novi “daster” izgleda šire i robustnije
vizuelno novi “daster” izgleda šire i robustnije
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia