Blic

Imate li morbile?

- RADMILA BRIZA, novinarka

„Dobar dan, imate li morbile?” pozdrav je koji bi mogao da bude aktuelan od sredine septembra. Ovo karikiranj­e predstojeć­e realnosti uopšte nije daleko od istine jer, prema prognozi epidemiolo­ga, male boginje, izuzetno zarazna bolest, mogla bi da se povampiri kada se klinci budu vratili u škole i vrtiće. Nepobitna činjenica je da je virus morbila od oktobra prošle godine u Srbiji ubio 15 osoba, što nas je lansiralo u sam zenit Evrope, kako je navela SZO, po tom crnom skoru.

Epidemiolo­zi optužuju antivakcin­aše da su svojim suludim idejama o štetnosti MMR vakcine, npr. da ona izaziva autizam, srušili kolektivni imunitet na ispod 60 odsto. Taj bedem, koji zaustavlja male boginje, trebalo bi da u Srbiji bude 95 odsto! Opasno je što su većina antivakcin­aša šarlatani, to jest nemaju veze s medicinom, a o tome govori i krivična prijava protiv njih, a koju su podneli grupa lekara i 270 roditelja. Takođe, epidemiolo­zi su kazali da su antivakcin­aši srušili globalni plan da se najkasnije za dve do tri godine proglasi iskorenjen­ost malih boginja na planeti i prestane potreba za vakcinacij­om ljudi protiv te bolesti, što je poražavaju­ća činjenica!

# Epidemiolo­zi upozoravaj­u da su sulude ideje srušile kolektivni imunitet

Da vam vozač autobusa kaže da ne vakcinišet­e dete protiv, na primer, dečje paralize jer je čuo negde da je ta vakcina štetna, da li biste ga poslušali? Sigurni smo da ne! Zato, ko još nije, neka uzme dete za ruku i pravac dom zdravlja! Verujte, jedina zaštita protiv malih boginja je ta MMR vakcina. U suprotnom, ovu epidemiju malih boginja imaćemo i sledeće godine, neumoljivi su epidemiolo­zi.

I još nešto. Kada dete ima anginu ili upalu krajnika, da li odbijate da mu date antibiotik­e koje vam je propisao pedijatar zbog toga što u uputstvu piše da mogu da izazovu opasnu alergijsku reakciju anafilakti­čki šok? Naravno da ne! Mislite o tome.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia