Blic

Zeleno svetlo iz Brisela za razgraniče­nje

Za razliku od poruke koja je nedavno stigla iz Nemačke, juče je sa dve važne adrese iz Brisela poslat signal da je razgraniče­nje, kao dogovor Srba i Albanaca kojim bi se rešio dugogodišn­ji problem Kosova, prihvatlji­vo.

- Danijela lukoviĆ

To je juče najpre poručio evropski komesar za dobrosused­sku politiku i proširenje Johanes Han. To je i prvi put da neko od zvaničnika iz Evropske unije, koja posreduje u dijalogu između Beograda i Prištine, pozitivno prokomenta­riše izjave predsednik­a Aleksandra Vučića o razgraniče­nju.

- Radi se o bilateraln­om rešenju, koje ne može da se koristi kao primer za druga pitanja. Beograd i Priština moraju da normalizuj­u međusobne odnose kako bi se kvalifikov­ali za članstvo u EU, a onog trenutka kada se postigne dogovor, on bi trebalo da bude poštovan od strane svih članica EU - izjavio je Han.

Slična poruka stigla je potom i od portparolk­e visoke predstavni­ce EU za spoljnu politiku i bezbednost Maje Kocijančić, koja je rekla da predsednic­ima Kosova i Srbije treba ostaviti prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvat­nog sporazuma, koji će podržati međunarodn­a zajednica.

- EU kao posrednik ne može ulaziti u pojedine elemente. Han je tokom skupa u Austriji, ali i na svom Fejsbuk nalogu, preneo da su predsednic­i izneli uverenje da će bilateraln­i sporazum biti specifičan, pravljen po meri, a ne presedan. Dijalog Kosova i Srbije i dugoročni mir najvažniji su prioriteti za EU. Vodeći princip u finalnoj fazi dijaloga pod okriljem EU, koja je počela prošlog leta, je da se postigne sveobuhvat­no, dugotrajno i održivo rešenje prema međunarodn­om pravu. Treba im, na neki način, dati prostor da se dogovore o sadržaju sveobuhvat­nog sporazuma, a mi, EU kao posrednik, ne možemo ulaziti u pojedine elemente - rekla je Kocijančič.

Sve je izvesnije da je razgraniče­nje jedna od opcija na koju bi pristali i Beograd i Priština, a profesor Instituta za javnu politiku Centralnoe­vropskog univerzite­ta iz Budimpešte Marko Prelec ocenio je i da bi Evropa trebalo da je podrži. On je u analizi za portal Politiko “Zašto bi Evropa trebalo da podrži razmenu teritorija Srbije i Kosova”, poručio da ova ideja, iako iz razumljivi­h razloga podstiče strepnju, zaslužuje opreznu podršku Zapada.

- Evropa, iz razumljivi­h razloga, veoma strepi od promene nacionalni­h granica, ali diskusija o razmeni teritorija Kosova i Srbije, između kojih već 20 godina tinja sukob, zaslužuje opreznu podršku, odnosno prevazilaž­enje dugogodišn­jeg konvencion­alnog razmišljan­ja u zapadnim spoljnopol­itičkim krugovima - naveo je Prelec.

Tenzije između Srbije i Kosova, međutim, kako dodaje, stvaraju veliku glavobolju Evropi i taj problem mora da se reši. On pothranjuj­e nestabilno­st jugoistočn­og dela EU i

predstavlj­a veliku prepreku na putu ka integracij­i Zapadnog Balkana u savez.

- Srbija ne priznaje deklaracij­u o nezavisnos­ti Kosova iz 2008. i zvanično smatra tu teritoriju - u kojoj dominiraju etnički Albanci - pobunjenom pokrajinom. Pet članica EU takođe nisu priznale Kosovo. Većina njih, poput Španije, i same strahuju od separatizm­a. Rusija i Kina sprečavaju učlanjenje Kosova u UN, održavajuć­i ga u međunarodn­om procepu - nabraja Prelec i dodaje da sve dok su u ćorsokaku, ni jedni ni drugi nemaju realne šanse da se pridruže EU.

Brisel je već jasno stavio Beogradu do znanja da mora da reši spor s Kosovom pre nego što Srbija uđe u EU, podseća Prelec, ali i naglašava da bez sporazuma koji bi zaista bio prihvatlji­v za obe strane nema rešenja.

- A razmena teritorija je ključ takvog sporazuma. Opštine na severu, u kojoj Srbi čine većinu, Kosovo bi dalo u zamenu za jugozapadn­e delove Srbije.

Srbija bi priznala Kosovo i prestala bi da se protivi članstvu Kosova u UN; Kosovo bi se obavezalo da štiti srednjovek­ovne srpske manastire i preostalo srpsko stanovništ­vo - objašnjava on.

Na pitanje “Zašto bi Srbija pristala na takav sporazum?”, odgovara da bi to “značilo priznanje neuspeha američke i evropske politike prema njoj”.

- Kosovo se otcepilo pod međunarodn­om supervizij­om i pretpostav­kom da će Srbija na kraju morati da prizna njegovu nezavisnos­t i teritorija­lni integritet. Razmena teritorija omogućila bi Srbiji da kaže: “Pokušali ste da to uradite bez nas, ali nije uspelo”. Takva priznanja su veoma delotvorna, naročito kada se države suočavaju s problemima koji pogađaju emocije, kao što su istorija, identitet i teritorija - zaključio je Prelec.

ZAŠTO EU TREBA DA PODRŽI RAZGRANIČE­NJE OBJASNIO PROFESOR PRELEC NA PORTALU POLITIKO

 ??  ?? biĆe to bilateraln­o rešenje koje neĆe moĆi da se koristi kao primer za druga otvorena pitanja, rekao komesar za proširenje han
biĆe to bilateraln­o rešenje koje neĆe moĆi da se koristi kao primer za druga otvorena pitanja, rekao komesar za proširenje han

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia