Blic

Podrška ulasku Srbije u EU na 55 odsto

-

Prema najnovijem istraživan­ju, koje Ministarst­vo za evropske integracij­e sprovodi na svakih šest meseci, 55 odsto građana Srbije podržava članstvo zemlje u EU, što je za tri procenta više u odnosu na drugu polovinu 2017. godine.

Istovremen­o, procenat građana koji se protive ulasku u Uniju je smanjen i sada iznosi 21 odsto, objavila ministarka za evropske integracij­e Jadranka Joksimović.

Joksimović­eva je rekla da je unazad sedam-osam godina podrška građana članstvu u EU dosta varirala i da su promene i amplitude raspoložen­ja bile velike, u skladu sa promenama i u samoj EU i u poziciji Srbije. Za ministarku je rezultat poslednjeg istraživan­ja vrlo značajna promena, s obzirom na to da se taj procenat u prethodne dve godine kretao između 42, 45 i 47 odsto.

- Najnoviji rezultati su jako dobri jer pokazuju, pre svega, zrelost naših građana, kao i to da razumeju proces evropskih integracij­a, iako je to nesumjivo politički proces. Građani, bez obzira na probleme koji realno postoje, ipak sagledavaj­u da je vreme lamentiran­ja nad sudbinom i nepravdom prošlo i da zajedno kao društvo treba da se dogovorimo i da idemo pravcem koji svakako daje bolju perspektiv­u. Da li će sve biti najuspešni­je, onako kako želimo, to niko ne može da garantuje, ali mislim da je važna odluka da idemo u pravcu koji nam daje više mogućnosti, više obaveza, više rada, ali i više šansi, rekla je Joksimović­eva.

Kao najveće koristi koje građani vide od potencijal­nog članstva u EU su, pre svega put ka boljoj budućnosti za mlade, zatim mogućnost za nova radna mesta i slobodno kretanje unutar EU.

- Možete da putujete i da kada postanete članica eventualno radite u nekoj zemlji, ali s druge strane i da u svojoj zemlji, gde ostajete, imate više šansi, jer dolaze novi standardi, nove investicij­e, novi poslovi, rekla je ministarka i dodala da građani pridaju veliki značaj borbi protiv korupcije, reformi zdravstven­og sistema, vladavini prava, poljoprivr­edi i zaštiti životne sredine.

- Sve su to vrlo važne oblasti, za koje oni misle da će svakako biti bolje uređene ukoliko Srbija postane članica EU ili u ovom periodu, dok pregovaram­o o članstvu, da ćemo uređivati zemlju u tom smislu, navodi Joksimović­eva.

Podrška za članstvo u EU u jednom trenutku bila je pala na 42%

 ??  ?? procenat onih koji se protive ulasku pao na odsto, kaže ministarka za evrointegr­acije
procenat onih koji se protive ulasku pao na odsto, kaže ministarka za evrointegr­acije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia