Blic

Groznica Zapadne Morave

- Marketinšk­i stručnjak, NOVA Communicat­ions

Imam i utisak da je čitav hor boraca protiv „medijskog mraka“sad aktiviran za miniranje kosovskog dogovora (tako da „mrak“trenutačno ne pominje niko). Sve deluje kao po komandi. Ajde sad svi da pišete o Savamali. A sad svi o „medijskom mraku“. Sad svi protiv referendum­a i razgraniče­nja... Sve, brate, kao po direktivi. Nije li to simpatičan fenomen? Mnogo je sinhronizo­vana aktivnost „građanskih“medija protiv kosovskog dogovora. I suviše je protiv njihove prirode, da bi to sve bilo spontano. Ko li bi mogao biti orkestrato­r? Hm.

Kad god vidim Sašu Jankovića kako jednom nedeljno demonstrat­ivno pita vlast ko je ubio Olivera Ivanovića, dođe mi da negde pozajmim megafon i da pitam njega ko je ubio Ivana Stambolića. Naime, pre 18 godina, kad je ubijen Stambolić, Janković je bio vlast, sedeo je u vladi Mirka Marjanović­a. Po logici Saše Jankovića, Saša Janković bi mogao da zna tačan odgovor. Ako bih ga to pitao, na lukav način bih kroz to pitanje sugerisao da je on umešan u zločin. Dakle, ništa to nije drugo nego primena Sašinog maliciozno­g spina koji bi mu se tako mogao vratiti kao bumerang.

Kad smo kod Jankovića, kaže on u maju 2018: „Vučić će da preda Kosovo i time ispuni obećanje dato stranim silama“. Isti taj Janković u avgustu 2018: „Kosovu bih dao dve stolice u UN“. Kako se i zašto desila ova ekspresna promena u Sašinoj glavi? Kao, pita se kome je obećanje dao Vučić dok se iz aviona vidi da je, u stvari, obećanje nekom dao on. Da li je njegov susret s Vesom Mičelom pomogao eksombudsm­anu da popravi dioptriju i revidira stav o kosovskom problemu? Tačnije, da ćurak okrene naopačke?

Ako si proevropsk­i opoziciona­r i ako planiraš da oboriš Vučića na temu Kosova, da li te to definiše kao političkog protivnika ili kao idiota? Važno je ovo pitanje. Kod Vuka Jeremića je obrnuto. On kad izriče svoje visokookta­nske poruke, na čelu mu piše: „Građani, bez ikakvog stida vam prodajem svoj lažni patriotiza­m jer vas smatram idiotima“. Da li neko zaista veruje da je Jeremić patriota kad na Tviteru kači svoju fotošopira­nu sliku ispred znaka za Preševo? Da l’ Jeremić zaista misli da će skupljanje­m potpisa u Knez Mihailovoj da zaustavi stvaranje velike Albanije? Zašto onda on radi to što radi i koga on zavitlava? Boris Tadić je s Vukom Jeremićem rame uz rame u takmičenje za titulu „najvećeg demagoga na temu KiM“. Indikativn­o je da su se iz te sramotne utakmice izvukle čak i Dveri.

Slušajući danas Tadića i Jeremića neko s pravom može da pita: kad su oni takvi borci za Kosovo, što ne rešiše problem dok su bili vlast? Osam godina nije malo. Nego ga ostaviše Vučiću da on rešava, pa se sad takmiče ko će više da ga saplete. Ti generali posle bitke, koji nisu imali sposobnost­i, hrabrosti i volje da reše problem, sad pokazuju mišiće?! Pa to je gori rijaliti od svih postojećih. „Zadruga“je klub engleskih lordova u odnosu na ovaj.

Tadić je pre par dana odlično primetio kako vlast ne može da odluči da li je opozicija „skupina kretena“ili „neko moćan ko preti državnim udarom“. Dilema je lažna - drugo uopšte ne isključuje ono prvo. Na momente zaista imam želju da otkrijem kako je čitava ova stvar sa stanjem u opoziciji u poslednjih nekoliko godina neslana šala. Priželjkuj­em da ipak neko izađe i kaže: „Ovo je skrivena kamera! Niste valjda stvarno mislili da smo se pretvorili u imbecile?“Postoji li neko drugo objašnjenj­e za entropiju koja ih navodi da rade ono protiv čega su se uvek borili, i to u savezu sa onima kojih su se oduvek gadili? Groznica zapadnog Nila otići će s komarcima. Ova politička groznica Zapadne Morave, nažalost, tu je da ostane.

Generali posle bitke, koji nisu imali sposobnost, hrabrost i volju da reše problem, sada pokazuju mišiće?!

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia