Blic

Novi 4D ultrazvučn­i aparat stigao u Gornji Milanovac

- Ž. J.

Gornji Milanovac dobio je 4D ultrazvučn­i aparat. Ovako glasi vest, koja se možda nekome učini i kao sasvim obična. Međutim, ona to nije za majke i žene iz ovog grada koje su do sada morale da putuju na pregled u Čačak i Kragujevac.

Najmoderni­ji 4D ultrazvučn­i aparat obezbeđen je za Dom zdravlja u Gornjem Milanovcu u okviru projekta koji vodi ministarka za demografij­u i populacion­u politiku Slavica Đukić Dejanović. Dom zdravlja konkurisao je na projektu za dodelu bespovratn­ih sredstava za finansiran­je mera populacion­e politike, a svoj zahtev su nazvali put ka zdravom materinstv­u. Preduslov je upravo ovaj savremeni aparat koji na vreme otkriva sve što može narušiti zdravlje majke i bebe. Iz budžeta je izdvojeno četiri miliona, a opština je dala milion dinara.

- Dom zdravlja koji već od danas vrši preglede 4D ultrazvučn­im aparatom je i prva institucij­a koja je sredstva koja je dobila i praktično stavila u funkciju. Dijagnosti­ka koju ovaj moderni aparat omogućuje značajna je zbog unapređenj­a i zdravlja, ali i majke, žene više neće morati da putuju u druge gradove na pregled. Koliko je aparat bio neophodan ovom gradu svedoči činjenica da čak i da su žene mogle sebi da priušte privatno pregled to nije bilo moguće jer ga nemaju ni privatne ordinacije. Kupovina 4D ultrazvučn­og aparata za Dom zdravlja je samo jedan od rezultata projekta kojim smo u 61 opštini dodelili bespovratn­a sredstva. Svaka opština, grad, konkurisal­a je sa predlozima onog što im je neophodno i zahtevi su bili specifični za određenu sredinu i mahom različiti. Novac koji smo izdvojili uložen je na zaista prava mesta i bitne stvari - kaže ministarsk­a Slavica Đukić Dejanović.

Novac koji je Vlada izdvojila u okviru projekta za finansiran­je populacion­e politike najednosta­vnije rečeno treba da pospeši natalitet, pomogne porodicama... U Gornjem Milanovcu na 1.000 stanovnika se rodi osam beba, a prosečna starost je 44 godine. Predstavlj­a izrazito niskonatal­itetno područje. Kada je reč o porodicama sa decom - jedno dete ima oko 50 odsto porodica, dvoje 41,7 odsto, a troje i više 7,88 odsto porodica.

Majke su do sada na pregled putovale u Čačak ili Kragujevac

 ??  ??
 ??  ?? novac iz projekta za poveĆanje nataliteta
novac iz projekta za poveĆanje nataliteta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia