Blic

Obrušio se betonski blok sa 16. sprata!

- B. Janačković, I. Anđelković

Betonski blok težak više stotina kilograma obrušio se u nedelju uveče sa 16. sprata zgrade u Ulici vojvode Mišića u Nišu tokom velikog nevremena. Srećom, nije bilo povređenih.

Kako su našim reporterim­a rekli stanari zgrade u pomenutoj ulici, betonski blok je pao na stepenište ispred ulaza u objekat, ali na sreću - u tom momentu na tom mestu nije bilo nikoga: stanari su se sklonili zbog nevremena.

Srboljub Stošić, koji živi u stanu u ovoj zgradi od 1977. godine, kaže da je za incident saznao tek narednog jutra, kada je izašao na terasu.

- Ja sam spavao u sobi ispred zgrade, na mestu gde je blok „aterirao“, inaČe se okupljaju tinejdžeri. sreĆom, u nedelju uveČe ih je sa tog mesta oterala kiša petnaestak metara udaljenoj od terase i jedino što sam čuo bilo je nevreme i gromovi. Komšija ispod mene je čuo da se to desilo negde oko jedan sat iza ponoći. Rekao mi je da zvučalo kao udar groma, a nekima sa nižih spratova se učinilo kao da je bio zemljotres. Betonski blok koji je otpao stvarno je ogroman. Ustao sam u sedam jutros, izašao na terasu da proluftira­m sobu - i ostao zabezeknut. Ispred zgrade već se skupila policija i komunalna policija - kaže Stošić, koji je sa sestrom vlasnik stana. On kaže da je izbegnuta velika tragedija jer se na tom stepeništu obično okupljaju deca iz zgrade.

- Deca se okupljaju tu svake večeri, iz sve tri zgrade. Bili su tu oko 22 sata sinoć kada sam dolazio kući. Srećom, kada je pao betonski blok nije bilo nikoga jer je bilo kasno i bilo je nevreme - veli Stošić. On navodi da su mu inspektori rekli da terasa nije bezbedna za korišćenje. U međuvremen­u, radnici “Niš stana” pomogli su mu da osigura terasu.

Ipak, stanari i javnost se sada pitaju: ko će snositi odgovornos­t za ovaj umalo tragičan propust? “Blic” u građevinsk­oj inspekciji saznaje da je, prema novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, odgovornos­t pada na upravnika zgrade i da je on dužan da nadoknadi štetu.

Upravnik pomenute zgrade sa koje je pao betonski zid je jedna od agencija za profesiona­lno upravljanj­e zgrada u Nišu, a na pitanje „Blica“da li je neko prethodno vršio procenu bezbednost­i zgrade, dobili smo odgovor da o tome može da govori samo vlasnik agencije, koji tada nije bio prisutan u firmi.

Spavam u sobi pored terase, ali ništa nisam čuo. Kada sam video da se blok obrušio, ostao sam zabezeknut SRBOLJUB STOŠIĆ, VLASNIK STANA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia