Blic

NAJZAHTEVN­IJE SAOBRAĆAJN­ICE SMANJUJU I GUŽVE I RIZIK OD NEZGODA

Koliko su tuneli neophodni za brži, bezbedniji i relaksiran­iji saobraćaj toliko su radovi na njihovoj izgradnji izuzetno zahtevni. Ko ne veruje u to, neka ode na gradilište najdužeg tunela u Srbiji - Manajle na koridoru 10.

- Marko taškoviĆ / p. o.

graditelji dobrih tunela koji su veoma

Sa svojih 1,8 kilometara kroz najneprist­upačnije delove Grdeličke klisure Manajle skratiće umnogome muke vozačima u Srbiji koji će praktično u potpunosti imati autoput sve do granice Makedonije. Ipak, takav komfor mnogo košta kako u novcu tako i u prolivenom znoju radnika, odnosno glavobolja­ma projektana­ta i inženjera. Tako se jednom od građevinac­a u ovom tunelu nedavno otelo priznanje.

- Gradio sam tunele u Bugarskoj, Švedskoj, Španiji i Finskoj, ali nikada ovako dugačka i teža borba sa prirodom nije bila kao na ovom u Grdeličkoj klisuri otvorio je dušu radnik.

Izgradnja tunela nije imala toliko pehova kao postavljan­je potpornog zida duž koridora 10 na Grdelici koji se u poslednjih pet meseci čak tri puta obrušio. Građevinsk­i inženjeri ističu da je do ove nevolje došlo zbog prevelikog zasecanja kosine. Imajući sve to u vidu, može se reći da je probijanje Manajla izvanredan uspeh ako je samo zasecanje Grdeličke klisure donelo toliko nedaća. Štaviše, i u levoj i u desnoj trasi tunela izvrše se završni radovi.

Nije još ni krenuo saobraćaj poduhvata vojvodini, kroz kroz zvanično najduži tunel u Srbiji, a već se priča o novom najdužem tunelu i to ni manje ni više nego u Vojvodini, kroz Frušku goru. Naime, mađarske kompanije zaintereso­vane su izgradnju fruškogors­kog koridora koji bi sa tunelom dužine od čak 3,5 kilometara rasteretio gust saobraćaj kroz Irig. Naime, ova varošica dnevno primi u proseku od 10.000 do čak 12.000 vozila, od kojih oko 700 teretnjaka, što godinama predstavlj­a veliki problem za meštane. Takođe, tunel bi sa koridorom povezao tri velike opštine: Novi Sad, Irig i Rumu u kojima živi više od 370.000 stanovnika.

Saobraćajn­i inženjer Vladimir Simidžija ističe da se izgradnji tunela pribegava kad ne postoji nijedno drugo rešenje.

- Reč je o najskuplje­m i najzahtevn­ijem rešenju koje bez obzira na to doprinosi povećanju protočnost­i saobraćaja. Najbolji primer za to je, recimo, tunel u

PROBIJANJE­M TUNELA MANAJLE POSTIGNUT JE IZVANREDAN USPEH BUDUĆI DA SE ZASECALA KLISURA

Ovčar Banji ili niz od desetak tunela od Višegrada ka Foči koje su gradile nekada naše najpoznati­je firme. Ti tuneli su i dan-danas u odličnom stanju - naglašava Simidžija

i dodaje da je Srbija ranije bila poznata po tunelograd­iteljima koji su radili i po Africi.

Ne tako davno, Foča je dobila tunel Čemerno koji je jedna od najveći infrastruk­turnih investicij­a Vlade Republike Srpske. Zanimljivo da je taj tunel duži od Manajla jer se proteže na 2.109. metara i spaja Gacko i Foču, a takođe predstavlj­a saobraćajn­u vezu Srbije sa crnogorski­m primorjem. Tunel Čemerno koji se nalazi na istoimenom planinskom prevoju probijen za dve godine, a svečano otvoren 2013. godine. Inače, Vlada Republika Srpska za taj projekat izdvojila je 72 miliona maraka, ali su radovi, zbog nepredviđe­nih problema, odnosno zahtevnog terena, imali oko 15 miliona dodatnih troškova koje je snosio izvođač radova.

 ??  ?? jedan od buduĆih
je i tunel u
frušku goru, od ,$ kilometara
jedan od buduĆih je i tunel u frušku goru, od ,$ kilometara
 ??  ?? u tunelu manajle privode se kraju radovi
u tunelu manajle privode se kraju radovi
 ??  ?? srpski graĐevinci bili su prepoznati u struci kao
Često gradili po africi
srpski graĐevinci bili su prepoznati u struci kao Često gradili po africi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia