Blic

Evo kako treba da birate masažu

-

ŠVEDSKA

Iako nije zamena za konvencion­alne tretmane, istraživan­ja pokazuju da masaža može olakšati bol, ukočenost, a poboljšati obim pokreta i funkciju zgloba kod ljudi sa artritisom. Švedska masaža bi za to mogla biti najpogodni­ja. Kod ove masaže terapeut kožu premazuje uljem i koristi različite snažne masažne poteze koji zagrevaju mišićno tkivo, oslobađaju napetosti i razbijaju čvorove u mišićima. Ova masaža, takođe, uključuje i opuštajuće pokrete koji pomažu kod smanjenja krvnog pritiska i nivoa stresa.

PERIODIČNI BOLOVI ŠIJACU

Šijacu je japanska reč i znači pritisak prstima. Osnovna ideja je da se disanje, istezanje i pritisak primenjuju preko palčeva, prstiju i dlanova na oblasti koje su u tradiciona­lnoj kineskoj medicini poznate kao meridijani ili energetske linije. Pritiskom na određene tačke na tim meridijani­ma vrši se akupresura tačaka i aktivra se zablokiran­a energija.

GLAVOBOLJE I MIGRENE LICE I POTILJAK

Studija objavljena u 2010. godini pokazala je da ukoliko oni koji pate od migrena jednom nedeljno idu na masažu bolje spavaju i ređe imaju glavobolje od onih koji ne idu na masažu. Kod njih je, takođe, primećen i niži nivo stresa, kao i veća sposobnost da se nose sa svojom situacijom.

Prilikom masaže naročito treba obratiti pažnju na lice, posebno na predeo oko vilice, jer se tu zadržava velika napetost.

BOL U LEĐIMA TAJLANDSKA

Kod tajlandske masaže terapeut koristi tehnike istezanja, slične kao kod joge, pritiskaju­ći ciljane tačke na šakama, rukama, stopalima i kolenima i tretira telo kao celinu. Mišići, skraćeni usled napetosti, uz masažu se protežu više nego što bi mogli bez pomoći, sa ciljem da se vrate u normalnu dužinu.

DEPRESIJA AROMATERAP­IJA

Masaža aromaterap­ijom povećava nivo hormona koji nas čini srećnim, a smanjuje nivo hormona stresa, što može biti korisna dopuna konvencion­alnim terapijama za depresiju. Masaža oslobađa fizičku tenziju u mišićima i čitavom telu, ali često postoji tenzija zbog emotivnog stresa, a ne fizičkog. Zato, oslobađaju­ći fizičku manifestac­iju tog stresa poboljšava­ju se emocije koje su to izazvale. Na taj način se leči ceo nervni sistem, a ne samo mišići.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia